Meč rano ujutro
44

Džumhur protiv neugodnog Millmana na Australian Openu, pobjednika vjerovatno čeka Nadal

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u 2. kolu Australian Opena igrat će protiv australskog tenisera Johna Millmana, a meč će početi rano ujutro, ne prije 5:00 sati.

Džumhur (30. ATP) je u 1. kolu savladao Italijana Paola Lorenzija (45. ATP) i to nakon velikog preokreta u maratonskom meču koji je nakon tri sata i 49 minuta igre okončan rezultatom 3:2 za našeg tenisera.

Nakon ove pobjede Džumhur ima učinak od dvije pobjede i dva poraza u ovoj kalendarskoj godini. Ranije je na ATP 250 turniru u Brisbaneu (Australija) poražen u 1. kolu od Denisa Istomina (60. ATP), pa je u 1. kolu ATP 250 turnira u Sydneyju (Australija) savladao Jan-Lennarda Struffa (53. ATP) da bi u 2. kolu Sydneyja odustao u meču protiv Alexa De Minaura (167. ATP).

Millman (122. ATP) u ovaj meč ulazi s tri pobjede i dva poraza u ovoj godini, a generalno u svih pet mečeva je pokazao da se radi o opasnom teniseru. Naime, on je u 1. kolu Brisbanea savladao Petera Polanskyjog (139. ATP) nakon čega je u 2. kolu imao dvije meč lopte protiv Grigora Dimitrova, trećeg tenisera svijeta. Ipak, Dimitrov je uspio osvojiti drugi set te na kraju i treći čime je upisao pobjedu rezultatom 2:1. Da kvalitetan meč protiv Dimitrova nije bio slučajnost Millman je pokazao u pobjedi protiv Borne Ćorića (46. ATP) kojeg je savladao rezultatom 3:0 u 1. kolu Australian Opena.

Između mečeva protiv Dimitrova i Ćorića, Millman je u Sydneyju u 1. kolu savladao Alexeija Popryina (550. ATP) te izgubio od Gillesa Mullera (28. ATP).

Upravo su predstave 28-godišnjeg Millmana protiv Dimitrova i Ćorića pokazatelj da Džumhura ne čeka lagan zadatak, bez obzira što razlika na ATP rang-listi iznosi skoro 100 mjesta.

U dosadašnjem dijelu profesionalne karijere 25-godišnji Džumhur se jednom susreo s Millmanom i to na otvaranju ATP 250 turnira u Shenzenu. Tada je slavio Džumhur te na kraju otišao do polufinala turnira.

Džumhur je prije meča s Lorenzijem imao problema s povredom, ali je sjajnom predstavom pokazao da se odlično nostio s poteškoćama. Ostaje da se vidi koliko ga je taj meč potrošio.

Pobjednik ovog meča ići će na pobjednika duela u kojem se sastaju Rafael Nadal (1. ATP) i Leonardo Mayer (52. ATP). I ovaj meč se igra rano ujutro, a trebao bi početi prije okršaja između Džumhura i Millmana.

U slučaju pobjede nad Millmanom naš teniser će izjednačiti svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima što je plasman u 3. kolo.