1:2 u setovima
101

Džumhur poražen od Dimitrova u 1. kolu ATP turnira u Pekingu

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
U 1. kolu ATP turnira u Pekingu u Kini najbolji bh. teniser Damir Džumhur se sastao s Bugarinom Grigorom Dimitrovim od kojeg je izgubio rezultatom 1:2 u setovima, bilo je 1:6, 6:3, 3:6.

Nakon osvajanja svog prvog ATP turnira u Sankt Peterburgu te eliminacije u polufinalu ATP turnira u Shenzhenu, Džumhur je kao 36. igrač svijeta odmjerio snage s Dimitrovim koji se nalazi na 8. mjestu ATP liste.

Na otvaranju prvog seta je servirao Dimitrov, Džumhur je imao jednu break loptu, ali je nije iskoristio. Potom je Bugarin napao njegov servis, imao je tri prilike za break, no, Damir se spasio i izjednačio na 1:1.

Dimitrov je ipak stigao do breaka u četvrtom gemu za 3:1, a potom i u šestom za 5:1, a na kraju je servisom završio prvi set u svoju koristi, bilo je 6:1 nakon 30 minuta igre.

U drugom setu je bolje igrao Džumhur te ga je dobio 6:3 zahvaljujući breaku u osmom gemu.

Damir je napravio dosta problema Dimitrovu na početku trećeg seta, imao je tri prilike za break, ali ih nažalost nije iskoristio. Ipak, servis mu je bio siguran pa je izjednačio na 1:1. Džumhur je napao Bugarinov servis i u trećem gemu, ali se Dimitrov nije predavao te je osvojio gem. Slično je bilo i u petom gemu kada Damir ne koristi dvije break lopte.

Dimitrov se izborio za break u osmom gemu i poveo 5:3, a onda servisom završio ovaj meč, koji je trajao sat i 56 minuta.

Dimitrov će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Pablo Cuevas (32. ATP) - Juan-Martin del Potro (24. ATP).