Drugo kolo
234

Džumhur pao nakon fantastičnog starta, Federer blizu trećeg kola US Opena

N. K.
Damir Džumhur (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur (99. ATP) fantastično je odigrao prvi set drugog kola US Opena protiv najvećeg tenisera svih vremena Rogera Federera (3. ATP), ali se Švicarac u nastavku meča probudio i vrlo brzo došao do preokreta.

Damir je dominirao u prvom setu i nakon samo 30 minuta igre slavio sa 6:3 u gemovima. Prvi svoj servis Džumhur je bez problema sačuvao, a onda i dosta lagano osvojio prvi break za vodstvo 2:0. Gotovo identična su bila i naredna dva gema. Naš teniser nije imao problema prilikom servisa, a onda osvojio najlakši gem od početka meča i to na servis Rogera.

Švicarac se probudio u petom gemu kada je rutinski preko breaka smanjio na 4:1, a potom ga je i potvrdio za 4:2. U identičnom ritmu, bez puno problema, oba tenisera su osvojila svoje servise pa je Damir vodio sa 5:3 i imao priliku da stigne do osvajanja prvog seta. Sjajnim servisom u tom naumu je i uspio. Federer je u prvom setu imao tri asa, dok je Damir bio dosta nervozan te je proizveo četiri dvostruke greške.

Federer je u drugom setu pokazao zašto je i dalje u samom vrhu svjetskog tenisa. Dovoljan je bio break na otvaranju seta i još jedan na kraju da s uvjerljivih 6:2 izjednači u ovom izuzetno zanimljivom meču.

Švicarac je i dalje dominirao na servisu, ostvario je i četiri asa, a zanimljivo da je Damir imao veći postotka prvog servisa od svog protivnika u drugom setu (71-63).

Drugi gem u trećem setu bio je ključni jer je tada Federer osvojio jedini break, dovoljan za proekret u ovom meču. Vrijedi istaći i sedmi gem, u kojem je Damir imao čak tri break šanse da smanji na 4:3, ali je Švicarac sve izdržao i u tom prelomnom trenutku poveo sa 5:3. Na kraju je na svojim servisom ovjerio set i stigao na korak do pobjede.