Tenis
3

Džumhur: Igrat ću još pet turnira do kraja sezone, cilj mi je ulazak među 60 najboljih

Piše: E. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Naš najbolji teniser Damir Džumhur je na današnjoj konferenciji za novinare govorio o Davis Cupu, dosadašnjem dijelu sezone i turnirima koje namjerava odigrati do završetka godine.

Najprije se osvrnuo na posljednja dešavanja, odnosno na Davis Cup.

"Nakon sedam godina smo se napokon plasirali u Prvu grupu Euro-afričke zone. Posljednjih nekoliko godina smo imali šansu to ostvariti, ali uvijek smo zapinjali na zadnjoj stepenici. Ovaj put nam se pružila prilika, igrali smo dobro ove sezone, plus Litvaniji nije igrao najbolji igrač Berankis i to smo iskoristili i lagano pobijedili i prvi put smo ušli u Prvu grupu gdje smo među velikim reprezentacijama. Naš cilj je ostati tu i sljedeće godine".

Džumhur smatra kako su naše šanse da ostanemo u Prvoj grupi velike, ali također je istakao kako se nada i velikom rezultatu.

"U prvom kolu igramo protiv Poljske kući i to je jedinstvena prilika da se napravi veliki spektakl, najveći do sada. Siguran sam da protiv Poljske imamo šanse bez obzira da li će za njih igrati Janowicz. Možemo napraviti dobar rezultat i proći dalje. Ukoliko izgubimo, imamo popravni za ostanak protiv Mađarske ili Slovačke i tu bismo bili favoriti. Naravno, svi ciljamo ka većem i želimo doći do play-offa za Svjetsku grupu što nije nemoguće jer u slučaju pobjede protiv Poljske igramo sa Holandijom, ali trebamo ići korak po korak i nadam se da će sve ispasti dobro".

Što se tiče dosadašnjeg dijela sezone, Damir, 74. teniser svijeta, kaže da je izuzetno zadovoljan.

"Ostalo je još pet-šest turnira za mene. Sezonom sam zadovoljan. Mnogo stvari koje sam htio ostvariti u ovoj sezoni sam odradio na najbolji mogući način. Naravno, moglo je i bolje, ali konstantno napredujem. Posljednjih nekoliko sedmica sam imao težak raspored, putovao sam mnogo. Imao sam odličnu pobjedu na US Openu, ali umor učini svoje. Nisam uspio da povežem dva dobra meča. Kraj je sezone, osjećam umor, dosta sam fizički slabiji nego što sam bio na početku godine i to se vidi po rezultatima. Nadam se da ću izgurati do kraja sezone, sad imam malu pauzu za oporavak, a potom da napravim još nekoliko dobrih rezultata koji će me gurnuti u prvhi 60, što je moj cilj", rekao je Damir, koji žali za propuštenom prilikom na Olimpijskim igrama.

"Bolji rezultat je mogao da bude, ali zaista je mnogo stvari koje su uticale na to da te sedmice nisam bio spreman onako kako sam očekivao da ću biti. Olimpijada je za tenisere došla u vrlo nezgodnom periodu sezone kada je inače odmor i mini-pripreme za nastavak sezone. Ja sam bez odmora iz prvog dijela ušao u drugi dio sezone i to se osjetilo na mom tijelu. Isto tako u Rio de Janeiro sam došao šest dana prije turnira. Prvi dan sam se razbolio i narednih 20 dana sam bio bolestan i uzimao sam antibiotike. Igrao sam turnire, ali se vidjelo da to nije to.

Dosta faktora je uticalo na to da ne odigram dobro. Osjećao sam i pritisak jer sam želio ostvariti pobjedu na Olimpijskim igrama. Ostaje žal za boljim rezultatom, ali biti dio svega toga, dio bosanskohercegovačkog tima je velika stvar i nadam se da ćemo u Tokiju 2020. godine, što je moj cilj, ipak imati više vremena za pripreme i da ćemo pokazati puno bolje rezultate, pogotovo ja".

Do kraja sezone Damir će odigrati još najmanje pet turnira.

"Nakon nekoliko dana odmora u Sarajevu ću krenuti sa mini-pripremama do nastupa u Maroku, gdje me očekuju dva Challenger turnira. Igrat ću te turnire jer bi mi put u Aziju, gdje se igra ATP Tour, bio zaista previše. Ne osjećam da bih mogao napraviti dobre rezultate. Do kraja sezone branim samo 80 bodova sa turnira iz Casablance koji sam osvojio prošle godine, za razliku od ostalih tenisera između 60. i 100. mjesta, koji svi imaju 100 i više bodova za odbraniti do kraja sezone.

Poslije toga igram ATP 250 u Moskvi i ATP serije 500 u Beču, a sezonu planiram završiti na Mastersu u Parizu. Bude li potrebe da odigram još jedan Challenger poslije Pariza, odigrat ću ga, ali nadam se da ću nakon Mastersa ući u prvih 60 i da neće biti potrebe za tim", rekao je Damir, koji je postao ambasador Muzeja ratnog djetinjstva.

"Rođen sam u ratu i hvala Bogu ne sjećam se tih stvari, ali mnogo toga sam čuo. Definitivno postoji poveznica s ovim i drago mi je da sam ambasador. Nadam se da ćemo se pokazati u najboljem svjetlu u sportu i kulturi jer sport i kultura idu zajedno i naš cilj je da spojimo to dvoje i da se predstavimo u svijetu".