Australian Open
0

Dolgopolov izbacio Söderlinga, uvjerljivi Murray

Totalsport
Andy Murray (Foto: AP)
Andy Murray (Foto: AP)
Ukrajinski teniser Aleksandr Dolgopolov priredio je najveće iznenađenje dosad u osmini finala Australian Opena. Izbacio je četvrtog nositelja, Šveđanina Robina Söderlinga, pobijedivši 1-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-2.

Pobjede su u preostala dva zasad završena meča ostvarili također Andy Murray, koji je deklasirao Jürgena Melzera 6-3, 6-1, 6-1, te David Ferrer, španski rutiner koji je izbacio najmlađeg igrača u osmini finala, kanadskog Crnogorca Milosa Raonica (20), nakon četiri odigrana seta (4-6, 6-2, 6-3, 6-4).

Dolgopolov (22), dosad 46. igrač ATP liste, postao je prvi Ukrajinac u četvrtfinalu Grand Slam turnira nakon Andreja Medvjedeva 1999. godine, tada i finalista Roland Garrosa.

Nije dobro Ukrajinac krenuo u meč. Servirao je očajno i Šveđanin je ekspresno dobio prvi set 6-1, te breaknuo suparnika za 2-1 vodstvo u drugom setu. Tada je Dolgopolov odgovorio, odmah uzvratio breakom i potpuno se potom vratio u meč. Dobio je drugi set 6-3, a potom treći 6-1.

"Tada me Söderling vratio u meč. Tek sam nakon toga počeo igrati svoj, opušten tenis. Znate, ja uživam u tenisu. Igram slobodno. Ponekad se isplati. Zabavljam se. Borim se za svaki poen, pokušavam raditi ispravne stvari na terenu", rekao je senzacionalni pobjednik.

Šveđanin (26), jedan od najvećih favorita na turniru, vratio se u meč u četvrtom setu dobivši ga 6-4. Razigraniji Dolgopolov, koji mu je forsirao niske slice-udarce nastojeći ga izbaciti iz ravnoteže, breaknuo ga je u četvrtom gemu za 3-1 vodstvo, a na kraju i u osmom za konačnih 6-2. Jednoga od najboljih servera na svijetu Dolgopolov je breaknuo čak devet puta u ne tako dugih 156 minuta igre.

Söderling je imao problema sa žuljevima, te je u četvrtom setu primio ljekarsku pomoć. Svejedno, taj detalj nije okrivio za vlastiti poraz.

Pobjednik turnira u Brisbaneu tako je izgubio svoj prvi meč u 2011. godini. U osam dosadašnjih pobjeda (pet u Brisbaneu, tri u Melbourne Parku) nije bio izgubio ni seta.

Neviđenu je lakoću pobjeđivanja pokazao Andy Murray, prošlogodišnji finalist Australian Opena i suparnik Ukrajinca u četvrtfinalu, koji je za samo sat i 44 minute igre izbacio Austrijanca Jürgena Melzera prepustivši mu pet gemova.

Nemoćni Austrijanac, 11. igrač svijeta koji će nakon Australian Opena prvi put ući u Top 10 svjetskog tenisa, mogao je samo nemoćno razbiti reket nakon što je izgubio drugi set. Ni to mu nije pomoglo.

"Protiv Dolgopolova moglo bi biti teško. Vrlo je čudno igrati protiv njega. Igra u nekakvom funky-stilu", rekao je Britanac o svom predstojećem meču.

U osmini finala stao je na put 20-godišnjem kanadskom kvalifikantu crnogorskog porijekla Milosu Raonicu. Iako je dobio prvi set (6-4) mladi Kanađanin oštrih udaraca nije pružio dobar otpor sedmom nositelju u trima preostalim setovima. Nakon 156 minuta igre završio je meč s porazom i 68 neprisiljenih grešaka.

Ferrer u četvrtfinalu čeka pobjednika meča između prvog nositelja Rafaela Nadala i Hrvata Marina Čilića.

Australian Open, osmina finala, teniseri:

Dolgopolov – Söderling (4) 1-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-2 Murray (5) – Melzer (Aut) 6-3, 6-1, 6-1 Ferrer (7) – Raonic 4-6, 6-2, 6-3, 6-4