Murray na Roland Garrosu
0

"Dokad ćemo ovdje igrati po mraku?"

Totalsport
Andy Murray (Foto: AP)
Andy Murray (Foto: AP)
Mnogi teniseri i teniserke znaju se žaliti na uvjete igranja u Roland Garros, gdje nerijetko mečevi završavaju po mrklom mraku kada je vidljivost gotovo ravna nuli.

Prošle godine je najveću "buku" napravio Amerikanac Andy Roddick igrajući meč protiv domaćeg predstavnika Gaela Monfilsa kada je skoro dva seta tražio prekid meča, kojeg nije dobio.

Francuska publika u tim se trenucima ponaša pomalo nesportski budući da uvijek zviždi i negoduje prema onima koji požele prekid, ne prihvatajući činjenicu da neko uistinu slabije vidi u takvim uvjetima. Kao, naprimjer, Britanac Andy Murray u nedjelju.

"Moram se upitati dokad ćemo ovdje igrati po mraku", pitao se Murray, čiji je put ove godine na pariškoj zemlji završen u posljednjim satima nedjelje (osmina finala) kada je poražen od Čeha Tomaša Berdycha 6-4, 7-5, 6-3.

"Ljudi moraju prihvatiti da određeni teniseri vide bolje, a da neki vide slabije. Ja lično u nedjelju nisam mogao normalno igrati jer nisam dobro vidio. U trećem setu je sve izgledalo posve nemoguće. Ovo nije alibi za poraz, vjerovatno bih izgubio i da smo igrali po suncu, ali uvjeti nisu bili regularni", rekao je četvrti igrač svijeta i nastavio: "Uz mrak koji je bio sve jači cijeli dan je bio oblačan, te je i to dodatno učinilo tamu na terenu. Loptica je od zemlje izgubila svoju svjetleću boju i meni je stvarno sve izgledalo smiješno i pomalo neprofesionalno. Uz to, nisam prvi koji se buni za igranje po mraku, valjda bi neko odgovoran nešto morao mijenjati."