Neostvarena želja
5

Đoković: Volio bih biti student

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
"Tokom djetinjstva nisam imao školsko obrazovanje kakvo su vjerovatno imali moji vršnjaci u Srbiji i diljem svijeta", izjavio je Novak Đoković novinarima u Šangaju, gdje nastupa na ATP Masters 1000 turniru.

"Nisam išao u školu svaki dan. U srednjoj školi, kada bih se vratio s turnira, tri puta godišnje sam polagao ispite. Takav je bio slučaj", rekao je Đoković, koji je s četiri godine počeo igrati tenis, a kao profesionalac je debitirao već sa 16 godina.

"Nikada nisam išao na fakultet. Ako mogu reći, to je jedna želja koju sam uvijek imao u životu i nešto zbog čega žalim jer se nije dogodilo. Volio bih ići na neki fakultet i osjetiti taj studenski život. To je zabavno razdoblje za jednu osobu u njenom životu."

Đoković uz svoj materinji jezik govori engleski, njemački i talijanski.

"Mislim da to nije nešto što se može tek tako naučiti. To morate imati u sebi, tu žicu za jezike. Oba moja brata također govore po nekoliko jezika. To je nešto što očito imamo u porodici. Dobro je što u je školskom sistemu u Srbiji obavezno učiti dva jezika već u osnovnoj školi. Engleski je obavezan, a drugi možete izabrati. Ja sam izabrao njemački."