Meč u 15 sati
70

Đoković i Kyrgios danas igraju finale Wimbledona: Obračun za historiju i prekid tradicije

E. B.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Novak Đoković i Nick Kyrgios će danas igrati finale Wimbledona, najvećeg teniskog Grand Slam turnira.
Đoković, prvi favorit turnira, je na putu do finala izgubio pet setova, a posebno se namučio u četvrtfinalu i polufinalu u mečevima protiv Jannika Sinnera i Camerona Norrieja.

S druge strane Kyrgios, 40. teniser svijeta, je odigrao najbolji Grand Slam turnir u karijeri, a u finale je stigao mnogo odmorniji od Novaka s obzirom da mu je meč polufinala predao Rafael Nadal, te je australski teniser odigrao jedan meč manje od današnjeg rivala.

Đoković će danas igrati za svoju 21. Grand Slam titulu kojom bi prišao rekorderu Nadalu na samo jednu razlike, no neće mu biti nimalo lagano protiv Kyrgiosa kojem će ovo biti prvo Grand Slam finale, a ujedno možda i jedina šansa u karijeri da osvoji najveći trofej.

Kyrgios (27), koji je osam godina mlađi od Đokovića, osim što je odmorniji, na svojoj strani ima i psihološku prednost kada je u pitanju njihov međusobni skor.

Naime, ma koliko nevjerovatno zvučao podatak da Đoković nije protiv Kyrgiosa nikada osvojio niti jedan set, on je istinit.

Đoković i Kyrgios su početkom marta 2017. godine odigrali dva meča u Acapulcu i Indian Wellsu, a oba je Australac riješio u svoju korist rezultatom 2:0.

Ipak, i pored svega nabrojanog, u današnjem meču je Đoković zbog većeg iskustva i, objektivno, veće kvalitete favorit i bilo bi veliko iznenađenje ukoliko ne stigne do 21. Grand Slam titule.

Meč Đoković - Kyrgios igra se danas na Centralnom terenu Wimbledona s početkom u 15 sati uz direktan TV prijenos na Sport Klubu.