Tenis
203

Đoković Federeru: Hvala što si mi pustio da pobijedim

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
"Želim čestitati Rogeru na sjajnom turniru i sjajnoj borbi danas", rekao je Novak Đoković u govoru na proglašenju pobjednika po osvajanju svog drugog vimbldonskog naslova.

Đoković je u finalu savladao Švicarca Rogera Federera sa 6-7(7), 6-4, 7-6(4), 5-7, 6-4, te će se u ponedjeljak vratiti na broj 1 na ATP tabeli

"Bilo je sjajno biti dio tog meča. On je sjajan šampion, sjajan primjer velikog sportaša i uzora za mnogu djecu. Poštujem njegovu karijeru i sve što je napravio. Hvala što si mi pustio da pobijedim danas", rekao je Đoković, što je izazvalo veliki pljesak publike u All England Clubu.

Đoković je na kraju slavio nakon tri sata i 56 minuta igre, iako je meč mogao okončati i ranije, budući je u četvrtom setu imao vodstvo 5-3 i servis za meč.

"Nadao sam se da će Roger promašiti prvi servis na meč loptu. Nije se dogodilo. Zato je on 17-erostruki Grand Slam pobjednik i najuspješniji igrač ikad. U tim važnim trenucima uvijek pronađe svoj najbolji tenis. Morao sam se regrupirati i pronaći energiju za dobivanje petog seta".

S druge strane, Federer je odao priznanje Đokoviću i čestitao mu na zasluženoj pobjedi.

"Bio je to sjajan finale. Ne mogu vjerovati da sam dogurao do petog seta. Neko vrijeme nije izgledalo dobro. Kada ulazite u mečeve protiv Novaka uvijek znate da će biti teško i igramo vrlo atletske poene. Mogu samo reći da čestitam danas na sjajnom meču, na nevjerojatnom turniru. Posve zasluženo", izjavio je Federer.