US Open
83

Đoković - Del Potro: Najveći nagradni fond ikada i borba za 3. mjesto ATP liste

Piše: K. H.
Novak Đoković i Del Potro nakon meča na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković i Del Potro nakon meča na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković i Argentinac Juan Martin del Potro sastaju se u finalu Grand slama koji se prethodnih 14 dana igrao u New Yorku - US Opena. Đoković je u polufinalu porazio Nishikorija, a Del Potro Nadala koji mu je kod vodstva od 2:0 zbog povrede koljena predao meč.

Đoković će u ovom meču pokušati stići do trećeg naslova na US Openu, nakon što je titule osvajao 2011. i 2015. godine. To su za Srbijanca ujedno bile i najbolje sezone u karijeri: prije sedam godina osvojio je deset titula i imao je 70 pobjeda i šest poraza, dok je 2015. godine osvojio 11 titula i imao je skor od 82:6.

Ove godine, Đoković je osvojio Wimbledon i sada ima priliku osvojiti drugi uzastopni Grand Slam, čime bi se već od ponedjeljka probio na Del Potrovo treće mjesto ATP liste. Đoković ima priliku da osvoji 14. Grand slam titulu, a time bi stigao idola iz dječačkih dana Pita Samprasa.

Đoković dominantan u međusobnom duelu

Prema igrama koje pokazuje, već sada se slobodno može reći da se Đoković vratio u prepoznatljivu formu, njegova igra opet je nerješiva enigma za protivnike, a na ruku mu ide i pozitivan skor protiv Del Potra s obzirom na to da je u dosadašnjih 18 mečeva upisao 14 pobjeda.

Na US Openu, ova dva tenisera igrala su dva puta, a oba je Đoković bio bolji - 2007. u trećem kolu i 2012. godine u četvrtfinalu.

Del Potro, s druge strane, stigao je do drugog finala US Opena nakon 2009. godine u kojoj je bio šampion. Argentinac će za nijansu biti odmorniji s obzirom na to da nije igrao treći set polufinala padala koji mu je kod vodstva od 2:0 u setovima predao meč.

Trenutno treći teniser svijeta upisao je samo jednu pobjedu protiv Đokovića na ATP turnirima i to u polufinalu Indian Velsa 2013. godine, ali mu je 2012. i 2016. godine nanio poraze na Olimpijskim igrama.

Najveći nagradni fond u historiji tenisa

Ovogodišnji US Open ući će u historiju s najvećim nagradnim fondom u historiji tenisa, a on iznosi 46 miliona eura.

Pobjednik će inkasirati oko 3.3 miliona eura, što je 100.000 više nego prošle godine, a drugi finalista dobit će oko 1.6 miliona eura.

Nagradni fond US Opena za 2018. godinu povećan je za oko 57 posto u odnosu na 2013. godinu.