Tenis
0

Đoković bi se mogao naći među zaštićenim "srbijanskim proizvodima"

SRNA
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Slatko vino Bermet, leskovački ajvar i homoljski med, iako nemaju nikakvu zvaničnu "titulu" srbijanskih brendova, jedini su domaći proizvodi sa zaštićenom oznakom geografskog porijekla na međunarodnom nivou u 27 zemalja.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić objašnjava da nijedna institucija ne registruje brendove, jer je to više marketinški termin, ali proizvodi sa zaštićenim oznakama porijekla svakako bi u to spadali.

Prema njenim rečima oznakama porijekla zaštićeni su proizvodi čiji su specifični kvalitet ili svojstva rezultat tradicionalnog načina proizvodnje ili klimatskih uslova, kao i nazivi mjesta gde se oni tradicionalno proizvode.

Kada proizvod jednom dobije zaštićen žig, odnosno oznaku, ona može da traje vječno, osim ako neko (obično konkurencija) ne podnese Zavodu prijedlog za prestanak važenja. To se dešava ako proizvoda pod tim imenom tri godine nema na tržištu.

"Pored proizvoda, usluga i lokaliteta, formalno i pravno bi bilo moguće zaštititi oznakom geografskog porijekla i značajne ličnosti, koje su proslavile zemlju, naravno uz njihovu saglasnost“, tvrdi Totićeva.

Ona kaže da to znači da ukoliko bi Novak Đoković pristao on bi mogao da bude zaštićen "srbijanski proizvod“.