Analiza turnira
4

Deset stvari koje nas je naučio Australian Open: Za koga vrijeme radi, a kome ističe?

K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Za koga vrijeme radi, a kome ističe - pitanja su koja se postavljaju nakon nedavno završenog prvog Grand Slama u 2020. godini - Australian Opena.

Maratonski mečevi, veliki šokovi i izvanredni nastupi su iza nas. Što smo zaista naučili od ovogodišnjeg Australian Opena? Odgovore daje ausopen.com

1. Kenin je na pravom putu

Ni Serena ni Coco. Sofia Kenin je teniserka koja je zablistala pod američkom zastavom. Ova 21-godišnjakinja koja do sada nije stigla ni do četvrtfinala nekog Grand Slama, uspjela je osvojiti Melbourne. Plasiravši se na sedmo mjesto WTA liste, postala je najmlađa teniserka nakon Marije Šarapove 2008. godine koja je slavila u Australiji.

2. Đoković nastavlja pohod prema tituli najvećeg

Turnir je pokazao da je Novak Đoković ponovno predvodnik. Njegova odlučnost i gladijatorski instinkt spasili su ga poraza u finalu.

Sada se Srbijanac vratio na mjesto broj 1 na ATP listi, a želja mu je provesti što više vremena s porodicom i da ga njegovi sinovi vide kako podiže još Grand Slam trofeja.

"To bi bio san. Da mogu zapamtiti, da budu svjesni što se događa, da me podržavaju, da me vide kako osvajam velike turnire. Želja mi je i ambicija da osvojim što je više moguće Grand Slamova, u ovoj fazi moje karijere", priznaje Đoković.

Vođen očinstvom i porodicom izvan terena, Đoković i dalje namjerava dostići historijsku slavu na samom terenu.

3. Barty će ostati na vrhu

Svjetska teniserka broj 1, Australka Ashleigh Barty nosila se s pritiskom i očekivanjima glavne favoritkinje za osvajanje turnira - s osmijehom.

"Da su mi prije tri sedmice rekli da ću osvojiti turnir u Adelaideu i stići do polufinala Australian Opena, prihvatila bih to bez razmišljanja", kaže Barty.

Bio je to odličan turnir sve do polufinala, i čini se da će Australka neko vrijeme biti sigurna na vrhu.

4. Thiem ima motivaciju uzvratiti udarac

Zamalo mu je izmakao trofej, ali Austrijanac korača prema slavi. Golemih 65 "winnera" omogućilo mu je da izbaci Nadala, a imao je branioca titule Đokovića u šaci u jednom trenutku.

"Svjestan sam sada da mogu igrati na visokoj razini tokom cijelog turnira. Jako sam motivisan i jedva čekam sljedeći Grand Slam", govori Thiem. Dominic je napravio velike korake u Melbourneu.

5. Rast Nicka Kyrgiosa

Niko ne može poreći talent koji posjeduje Nick, ali mu je u prošlosti osporavana motivacija pred domaćim navijačima.

Dvadesetčetverogodišnjak je svojim kritičarima odgovorio odličnim igrama u četiri kola turnira.  Njegov vrtoglavi meč u pet setova protiv Khačanova demonstrirao je njegovu veliku mentalnu snagu, a meč protiv tada svjetskog tenisera broj 1 Nadala pokazao je njegovu želju za borbom. To je nekoliko koraka u pravom smjeru.

6. Legendarni treneri i dalje su utjecajni

Conchita Martinez  i Goran Ivanišević postali su dio Kuće slavnih i dokazali su da još uvijek imaju utjecaja na terenu.

Conchita Martinez , ponovno udružena s Garbine Muguruzom, utjecala je na samopouzdanje svoje zemljakinje koja je stigla do finala, dok je Ivanišević pridonio održavanju nadmoći Đokovića unaprijedivši njegov servis.

Također, nekadašnji Olimpijski prvak Nicholas Massu pomagao je Thiemu tokom 2019. godine, kao i početkom 2020., a saradnja je okrunjena još jednim finalom.

7. Garbine se vraća

Prije početka sezone, finalistica Melbournea prošla je put do vrha Kilimandžara. Muguruza koja se sada vratila na listu Top 20 teniserki, izgleda kao pomlađena igračica, spremna se popeti na još jedan vrh.

Osim finala, igra Muguruze protiv Simone Halep u polufinalu bila je posebno impresivna i najbolje pokazuje da se dvostruka osvajačica Grand Slama zaista vraća na staze uspjeha.

8. Rogeru i Sereni ponestaje vremena

Ludi ste ako otpišete legendarni teniski dvojac – Rogera Federera i Serenu Williams. Pratitelji postaju sve brojniji i gladniji, što se najbolje vidi i na primjeru Sofije Kenin.

Jesu li legende tenisa i dalje sposobne osvajati Grand Slamove? Naravno. Ponestaje li im vremena za još jedan Australian Open? Nesumnjivo.

9. Gauff nije samo trenutni bljesak

Vrlo je lako zaboraviti da Amerikanka i dalje ima samo 15 godina. Heroina Wimbledona i US Opena iz prošle godine, nastavila je s kvalitetnim igrama i na drugoj Zemljinoj polutki. Eliminisala je Naomi Osaku, a u četvrtom kolu uspjela je uzeti set budućoj pobjednici Sofiji Kenin.

Gledanje Coco Gauff u samim završnicama velikih takmičenja uskoro će postati stvarnost.

10. Zverev je pobijedio svoje demone

Nijemac je nakon ATP Cupa izjavio da je njegov tenis bio užasan. Ovaj 22-godišnjak je potpuno izgubio samopouzdanje, napravivši hrpu dvostrukih servis grešaka. Tokom neumornih sati treniranja na Melbourneu, Zverev je obnovio vjeru u sebe.

Svjetski broj 7 odigrao je odličan turnir, a u polufinalu ga je svladao finalist Dominic Thiem.