Tenis
68

Dea Herdželaš za Klix.ba: Nemam podršku države, cilj mi je ući među 20 teniserki svijeta

Piše: D. B.
Dea Herdželaš je sedamnaestogodišnja perspektivna bh. teniserka koja je u svojoj dosadašnjoj karijeri pokazala da posjeduje talent i kvalitet. Njoj je, kao i svim mladim sportistima iz BiH, prijeko potrebna finansijska pomoć, kako bi mogla iskoristiti sav svoj potencijal i predstaviti sebe i BiH na pravi način te ostvariti značajne rezultate. Međutim, pomoći države nažalost nema, ali Dea ne namjerava odustati.

Dea se počela baviti tenisom prije 10 godina.

"Treniram od sedme godine. U blizini moje kuće su se nalazili teniski tereni, pa me je zainteresovao ovaj sport, koji sam i zavoljela. Moji uzori su Maria Sharapova i Roger Federer", izjavila je Herdželaš za portal Klix.ba.

Ona već nekoliko godina s uspjehom nastupa na različitim turnirima.

"Moj najveći dosadašnji uspjeh u karijeri je osvajanje profesionalnog turnira u Beogradu, koji se igra za nagradni fond od 10.000 dolara. Igrala sam mnoga polufinala i finala u tim kategorijama, a na juniorskim turnirima koje sam odigrala nedavno mogu izdvojiti ulazak među najboljih osam teniserki u Evropi. To sam ostvarila na Evropskom juniorskom prvenstvu. Tokom svoje karijere sam osvojila i brojne juniorske turnire", kazala je Dea.

Uprkos tome što se radi o perspektivnoj teniserki, državne institucije ne pomažu njen razvoj i napredak.

"Tenis je jako skup sport, jedan od najskupljih. Potrebna su velika sredstva da bi teniser imao ono što mu je potrebno. Što se mene tiče, nemam nikakvu podršku države, ni jedno ministarstvo nije odgovorilo na molbu za sufinansiranje. Od kompanija, samo je BH Telecom pomogao, ali to nije ni blizu dovoljno", rekla je Herdželaš potvrdivši već dobro poznatu nebrigu države o mladim sportistima.

Novac za odlazak na takmičenja i za kupovinu opreme osiguravaju njeni roditelji. Za veće uspjehe je neophodno više ulaganja.

Dea Herdželaš
Dea Herdželaš

"Moji roditelji uz velika odricanja uspijevaju zadovoljiti moje osnovne potrebe. Zbog nedostatka novca sam prisiljena igrati turnire u regiji, koji su mnogo jači, dok druge djevojke idu na udaljenije turnire i lakše osvajaju bodove te brzo napreduju na rang listi", izjavila je bh. teniserka.

Ona je nedavno bila na dva turnira u Srbiji, a očekuje je nastup u Crnog Gori.

"Jedan turnir sam osvojila u singlu, a na drugom sam poražena u finalu, ali sam osvojila dubl. Očekuje me turnir u Podgorici s nagradnim fondom od 25.000 dolara. Nakon turnira ću trenirati u inostranstvu, u Španiji ili Holandiji", rekla je Herdželaš.

Njen cilj je što prije pronaći sponzora i potom krenuti u borbu za što bolji plasman.

"Nadam se da ću uskoro pronaći sponzora koji će podržati moj rad. Željela bih da sponzor bude iz BiH, jer mi imamo mnogo velikih kompanija koje mi mogu pomoći da napredujem na WTA listi i igram velike turnire. Nakon što se uračunaju turniri u Srbiji, bit ću među 500 teniserki na WTA listi. Cilj mi je u karijeri ući među 20 igračica svijeta i osvojiti bar jedan Grand Slam", riječi su bh. teniserke.

Osim tenisa, Dea veliku pažnju poklanja obrazovanju.

"Završavam srednju školu, upisala sam četvrti razred Sportske gimnazije, a nakon toga planiram upisati fakultet, jer mi je obrazovanje izuzetno važno", završila je Herdželaš.