Tenis
237

Dea Herdželaš za Klix.ba: Igram napadački tenis, uzor mi je Maria Šarapova

Piše: D. B.
Dea Herdželaš
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bh. teniserka Dea Herdželaš sezonu je završila na 352. mjestu WTA liste. Mlada i perspektivna sportistkinja je u razgovoru za portal Klix.ba govorila o ovogodišnjim nastupima, pripremama za novu sezonu te novim izazovima koji je očekuju naredne sezone.

Ove je godine Herdželaš napravila veliki pomak na WTA listi i tu se ne namjerava zaustaviti.

"Ovu godinu sam počela plasirana iznad 500. mjesta, a završila sam je plasirana na 352. mjestu, što je veliki pomak. Sportisti uvijek kažu da je moglo bolje i da nismo posve zadovoljni, pa tako i ja. Upravo ta želja i volja za boljim me tjera da stalno pomjeram granice prema naprijed. Ne smijem biti zadovoljna, jer znam koliko mogu i trudit ću se da u budućnosti to dokažem i ostalima", izjavila je Herdželaš.

Dea je imala nekoliko impresivnih nastupa na turnirima, a osvojila je tri.

"Odigrala sam pet challengera i tu sam stizala namjanje do polufinala, a uspjela sam osvojiti i tri futuresa. Najviše od svih mi je značilo polufinale challengera u Podgorici, na kojem sam pobijedila drugu nositeljicu na turniru, a koja je u tom trenutku bila u Top 200. U takvim mečevima najbolje mogu vidjeti koliko sam zapravo napredovala u odnosu na ranije. Kao što kaže jedna replika iz kultnog filma - Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem", rekla je mlada bh. teniserka.

Iako je sezona bila naporna, Dea nema vremena za odmor.

"Nemam odmora, tokom cijele godine sam na terenu, treniram i spremam se za ono što me očekuje. Veoma rijetko imam priliku da se odmaram, ali zato svaki slobodan trenutak provedem čitajući knjige koje su moja velika ljubav. Najviše volim knjige i romane sa krimi tematikom, a omiljena razbibriga su mi štiva Agathe Christie", kazala je Herdželaš.

Pripreme za novu sezonu obavlja uglavnom u Austriji.

"Za novu sezonu sam se pripremala u Austriji, tačnije u Salzburgu, koji će biti moja nova baza za treninge. Trenutno sam u Sarajevu, gdje radim po posebnom programu sa Harisom Bašalićem. U Austriji se spremam sa Ulfom Fischerom, koji je trenirao Tommya Haasa i zaista se osjećam dobro", riječi su devetnaestogodišnje teniserke.

Uslovi za treninge u BiH loši, bez infrastrukture nema napretka

Uslova za kvalitetne treninge u BiH nema, zbog čega je bavljenje tenisom još teže. Za adekvatne pripreme je potrebno otići u inozemstvo, što nije nimalo jeftino.

"Generalno, ženski sport u BIH je totalno zapostavljen, a pogotovo tenis. Veoma je teško igrati turnire bez pomoći nekog jakog sponzora, a pogotovo bez pomoći države. Naša zemlja nema puno uspješnih sportistkinja, a pogotovo onih kojima se pružaju adekvatni uslovi za napredovanje. Larisa Cerić, SFK 2000, Aleksandra Samardžić i drugi bi sigurno postizali još bolje rezultate da imaju uslove za kvalitetno treniranje. Tenis je veoma skup sport i zahtijeva velika finansijska sredstva, koja opet direktno utječu na rezultate. Bez prave pomoći, kojoj se ja u budućnosti itekako nadam, mislim da je svaka sportistkinja osuđena na prosjek. Uz mene stoje moji roditelji i dajemo sve od sebe za moj uspjeh, ali pitanje je koliko dugo ćemo izdržati prepušteni sami sebi. ne samo ja, već bilo koja od sportistkinja u našoj državi. Moja želja je da predstavljam BiH na velikim turnirima i trudim se koliko mogu da u tome i uspijem, ali voljela bih i kada bi se BiH malo više potrudila za mene, ali i ostale djevojke koje se bave sportom", jasna je bila Herdželaš.

Najveća prepreka razvoju tenisa u BiH je nedostatak infrastrukture, pa se naša zemlja mora ugledati barem na susjednu Srbiju.

"Najvažnije od svega je infrastruktura. Malo je terena za treniranje i to je osnovni problem. Nepostojanje infrastrukture tjera nas da idemo po Srbiji, Austriji i ostalim zemljama kako bismo podigli nivo fizičke spreme i forme. Nažalost, to je tako i ne vidim da bi se uskoro moglo promijeniti nabolje. Sjajan primjer je Srbija, čiji teniseri nisu uspjeli tek tako preko noći, već se planski ulagalo u njih i davana im j podrška. Bez toga, naš put, a mislim i na Damira Džumhura, Mirzu Bašića, Tomislava Brkića i moje kolegice teniserke, znatno je otežan i usporen", tvrdi Dea.

Visoke ambicije u narednoj sezoni

Za narednu sezonu ima velike planove, a nada se da će prići što bliže grupi Top 200 teniserki svijeta.

"Od 6. januara sam u Americi, gdje ću biti na tri challengera iz serije 25.000 dolara. Nakon toga sam u Austriji dvije sedmice, a potom slijede turniri u Švicarskoj i Francuskoj, nagradnog fonda 25.000 i 50.000 dolara. Do šestog mjeseca branim samo pet bodova, tako da očekujem napredak na rang-listi, a zadovoljna bih bila kada bih u decembru 2016. bila blizu Top 200", otkrila je perspektivna bh. teniserka.

Cilj njene karijere je da bude jedna od najboljih na svijetu i uđe u Top 50.

"San mi je, naravno, da budem među najboljim teniserkama na svijetu. Ulazak u Top 50 bi bio ravan svjetskom čudu s obzirom na sve navedeno. Uvijek težim najboljem. Imam 19 godina i iza sebe veliko iskustvo, koje će mi, nadam se, pomoći u napredovanju. Strpljiva sam i posvećena tenisu, a nadam se da će me poslužiti i zdravlje, kako bih svoju zemlju predstavila u što boljem svjetlu u svijetu", dodala je Herdželaš.

Sanja duel sa Serenom Williams

Kao i svakoj mladoj teniserki želja joj je da jednog dana odmjeri snage s najboljom teniserkom svijeta Serenom Williams.

"Ove godine sam igrala protiv Renate Voracove koja je nekad bila među 80 najboljih na svijetu. Igrala sam i veliki broj mečeva sa djevojkama koje su dobro rangirane, a želja mi je igrati protiv Serene Williams. U tenisu sestre Williams dominiraju, a Serena igra na snagu. Međutim, ženski tenis je apsolutno nepredvidljiv. Ustanemo li na lijevu nogu možemo izgubiti od bilo koga. Bilo je slučajeva kada teniserka iz Top 50 vodi 5:1, pa izgubi. Volim gledati Serenu, ali i Mariju Šarapovu, koja mi je na neki način i uzor, jer igram slično njoj. Volim agresivan tenis, napadački, a za mečeve se uglavnom spremam sa teniserima. Trener mi je također muškarac i njihov pristup mečevima i treninzima mi zaista u potpunosti odgovara", izjavila je Dea.

Novu godinu će proslaviti s porodicom, koja joj je važnija od svega.

"Svaki praznik, naravno kada imam vremena, a što je veoma rijetko, obilježavam u krugu porodice. Veoma često mi nedostaje porodica koja je najbitnija u karijeri svakog sportiste", završila je Hardželaš.