ATP Doha
0

Davydenko preko Nadala do 20. naslova

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski teniser Nikolay Davydenko na sjajan je način zaključio prošlu godinu, a na jednak je način započeo i novu. Osvojio je ATP turnir u Dohi, pobijedivši u finalu drugog tenisera svijeta Rafaela Nadala.

U neobičnom meču, punom preokreta, Davydenko je na kraju slavio sa 0-6, 7-6(8), 6-4, a na tom je putu spasio i dvije meč-lopte.

Ništa nije upućivalo na pobjedu šestog svjetskog tenisera nakon što je prvih osam gemova u meču otišlo na stranu Nadala. No, kod 6-0, 2-0 za Španca, Rus se napokon probudio i počeo igrati. Uslijedio je niz preokreta. Najprije je Davydenko poveo s 4-2, da bi Nadal u desetom gemu drugog seta došao do novog breaka i izjednačenja. U tie-breaku je Davydenko poveo s 4-1, ali to mu nije bilo dovoljno. Nadal se vratio, imao dvije meč-lopte, kod 6-5 i 8-7, da bi sjajni Rus ipak u konačnici slavio s 10-8.

No, treći je set opet otvorio loše. Drugi teniser svijeta je poveo s 3-1 i bio je vrlo blizu prvom naslovu nakon Rima koji je osvojio još na početku maja prošle godine. Davydenko se, međutim, još jednom vratio i izjednačio na 3-3, da bi kod 5-4 ponovno oduzeo servis Nadalu i osvojio jubilarni, 20. turnir u karijeri.

Prošlu je godinu zaključio naslovom na ATP finalu u Londonu gdje je savladao i Rogera Federera i Rafaela Nadala. Sada je na sličan način došao i do naslova na turniru iz serije 250, koji se igrao na tvrdoj podlozi za nagradni fond od milion dolara. Davydenko je u polufinalu drugi put u životu pobijedio najboljeg svjetskog tenisera Federera, a u finalu je u devetom međusobnom meču peti put svladao i Nadala i to treći put uzastopno. Prije toga je u četvrtfinalu pobijedio i našeg Ivu Karlovića. ATP Doha, finale:

Davidenko (3) – Nadal (2) 0-6, 7-6(8), 6-4