Tenis
0

Davis - Fed Cup: Teniserke BiH u Antaliji, teniseri u Banja Luci

FENA
Muška i ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine i u ovoj sezoni igraće kvalifikacione turnire u okviru Treće grupe Euro-afričke zone Davis i Fed cupa.

Prve će nastupiti teniserke, koje će za nešto više od mjesec dana (od 26. do 29. aprila) igrati u turskoj Antaliyji. Pored BiH na turniru će nastupiti još 12 selekcija: Bocvana, Egipat, Island, Kenija, Lihtenštajn, Mauricijus, Moldavija, Maroko, Namibija, Norveška, Tunis i Turska. Ekipe će žrijebom biti podijeljene u tri grupe. Po dvije najbolje ekipe iz grupa igrat će u play-offu, a pobjednik i drugoplasirna reprezentacija naredne sezone igrat će u višem rangu takmičenja.

Muška reprezentacija BiH, koja u Davis cupu nastupa od 1996. godine, cijelo vijeme je igrala u Trećoj grupi Euro-evričke zone, a priliku da prvi put izbori nastup u višem rangu takmičenja imat će na domaćem terenu.

Naime, naša zemlja će prvi put biti organizator kvalifikacionog turnira, koji će se od 17. do 23. jula ove godine održati u Banjoj Luci. Na turniru će igrati još selekcije Armenije, Andore, Estonije, Litvanije, Moldavije, Monaka i Turske. Dvije najbolje ekipe na turniru u sljedećoj sezoni osigurat će nastup u Drugoj grupi evro-afričke zone.