Tenis
0

Danas u Dohi počinje završni WTA turnir sezone

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Dohi danas počinje završni turnir u WTA šampionatu 2010. godine, na kojem učestvuje osam najboljih teniserki iz protekle sezone.

Zbog otkaza sestara Willijams šansu su dobile devetoplasirana na WTA listi Ruskinja Jelena Dementieva i Viktorija Azarenka iz Bjelorusije na desetom mjestu.

Teniserke su raspoređenje u dvije grupe, a turnir otvara meč Bijele grupe između Jelene Janković iz Srbije i Ruskinje Vere Zvonareve u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

U Bijeloj grupi su još Kim Clijsters i Azarenka.

U Kestenjastoj grupi su Dankinja Caroline Wozniacki, Italijanka Francesca Schiavone, Australka Samantha Stosur i Jelena Dementieva.

Prva nositeljica je Wozniacki, najbolje rangirana teniserka na WTA listi sa šest osvojenih turnira ove sezone. Na prvo mjesto došla je plasmanom u četvrtfinale China Opena koji je i osvojila. Ona je postala peta teniserka u historiji WTA koja nije osvojila nijedan Grand slam turnir prije nego što je postala broj 1.

Zvonareva je druga nositeljica, a ovo će joj biti četvrto učešće na završnom turniru. Prije dvije godine je igrala finale. Njen uspon je počeo finalom na Wimbledonu gdje je eliminirala Kim Clijsters prije nego što je izgubila finale od Serene Williams. Ruskinja je potom igrala i finale US Opena, ali je ponovo ostala bez Grand slama pošto je izgubila od Clijsters.

Najiskusnija među učesnicama Kim Clijsters je među glavnim favoritkinjama, iako je tek treća nositeljica. Sedmi put učestvuje na posljednjem turniru sezone, koji je osvajala 2002. i 2003.

Prvi put na završnom turniru igrat će Australka Samantha Stosur i Italijanka Francesca Schiavone. Stosur igra najbolji tenis u karijeri, a na Roland Garrosu je prvi put igrala finale Grand slama. U Parizu je eliminirala Justine Henin, Serenu Williams i Jelenu Janković, prije nego što je u finalu poražena od Schiavone.

Italijanka Schiavone je također u najboljoj formi u karijeri, a osvajanje Roland Garrosa joj je najveći uspjeh. Ona je prva Italijanka koja je u tome uspjela, a prvi put je u karijeri uopće prošla četvrtfinale na jednom od četiri najvažnija turnira.

Jelena Janković je posljednje dvije godine gubila polufinale od Venus Williams. Ove će joj biti četvrto učešće na posljednjem turniru u sezoni. Janković je u Katar doputovala sa simptomima prehlade, a pred duel prvog kola s Ruskinjom Zvonarevom osma igračica svijeta nije optimist.

Kao "lucky looseri" na turniru će se pojaviti Ruskinja Jelena Dementieva i Bjeloruskinja Viktorija Azarenka. Dementieva je devet puta nastupala na finalu WTA šampionata, a 2008. je bila među najbolje četiri.

Pobjednica turnira osvojit će 1.550.000 dolara, a finalistkinja 780.000.

Ovo je posljednja godina u kojoj će Doha biti domaćin završnog turnira, a od 2011. domaćin će biti Istanbul.

Raspored prvog dana:

Jelena Janković - Vera Zvonareva Carolina Wozniacki - Jelena Dementieva Francesca Schiavone - Samantha Stosur