Tenis
0

Danas počinje Wimbledon: Đoković u prvom kolu dočekuje Kohlschreibera

Klix.ba
Teniski svijet zahvatio je novi val uzbuđenja jer u Londonu danas počinje novo izdanje najstarijeg turnira na svijetu - Wimbledona.
Novak Đoković na konferenciji za medije (Foto: EPA)
Novak Đoković na konferenciji za medije (Foto: EPA)
Prema tradiciji, branilac naslova, a to je ove godine Novak Đoković, prvog dana na centralnom terenu počinje svoju borbu. Protivnik u prvom kolu mu je Nijemac Philipp Kohlschreiber, a ovaj meč će početi oko 14 sati. Đoković je u prošlogodišnjem finalu slavio protiv Rogera Federera u meču igranom u pet setova.

"Proteklih nekoliko godina nisam igrao ni na jednom pripremnom turniru prije Wimbledona pa ipak sam uspijevao da u dvije godine odigram dva finala, a prošle godine i da osvojim naslov", kazao je srbijanski teniser. "Iako su moji rivali poput Murraya, Federera i Nadala proteklih godina osvajali turnire na travi koji su prethodili Wimbledonu, iskreno, nisam zabrinut. Samo se želim dovesti u najbolju moguću formu".

O razočaravajućem porazu u finalu Roland Garrosa od Stana Wawrinke rekao je: "Izgubio sam od boljeg igrača tog dana. Bilo je potrebno da se brzo ponovo motivišete i inspirišete kako biste nastavili. Ta motivacija i vjera moraju biti jače nego što su bile prije tri sedmice".

Na ATP listi Đoković zauzima prvo mjesto, dok je Federer drugi, Andy Murray treći, a Rafael Nadal deseti.

Među danas zanimljivim mečevima su i susreti Belinde Benčić i Cvetane Pironkove na terenu 18, te Grigora Dimitrova i Federica Delbonisa na terenu 1.

Đoković je dosad zabilježio 193 pobjede na Grand Slam turnirima. Serena i Venus Williams su zajedno zabilježile 145 pobjeda na Wimbledonu u singlu. Zanimljivo je i da se ove godine na Wimbledonu takmiči pet tinejdžera, a njih trojica (Kokkinakis, Chung i Zverev) igraju prvog dana.

Braniteljica naslova u ženskoj konkurenciji Petra Kvitova svoj nastup počinje sutra protiv Kiki Bertens iz Holandije.

Podsjetimo, sutra na ovom turniru igra i bh. predstavnik Damir Džumhur koji će na otvaranju igrati protiv slavnog Švicarca Federera, a to će mu biti drugi put da s njim odmjeri snage u mjesec dana.