Tenis
78

Damir Džumhur se družio sa polaznicima NTA teniske akademije

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Damir Džumhur se danas družio sa djecom u NTA teniskoj akademiji. Pričao im je o utiscima s Roland Garrosa, meču sa Rogerom Federerom i rekao im je kako je samo radom i upornošću moguće doći do rezultata.

Direktor NTA Zlatko Šoše je za Klix.ba rekao da su djeca otišla sretna i zadovoljna, te da je Džumhur danas ispričao anegdotu o tome kako je davno gledao igru Federera na televiziji i da je u to vrijeme zamišljao kako je on njegov protivnik na terenu.

"Sada konačno možemo reći da imamo ljude koja su napravili vrhunske i svjetske rezultate. Jedan smo od rijetkih gradova koji ima tri igrača koja su na listi 210 najboljih u svijetu, tu su pored Damira i Mirza Bašić i Aldin Šekić. To znači da je moguće postići uspjeh iako su uslovi u BiH jako loši počev od infrastrukture do odnosa države prema sportistima", rekao je Šoše.

On je dodao da se nigdje u principu vrhunski rezultat nije napravio bez podrške države ili teniskog saveza, ali da je u BiH tenis sport koji u principu finansiraju roditelji.

"Ipak pao je standard u BiH, a samim tim i broj djece koja inače igraju tenis. I dalje imamo jako dobrih talenata, međutim zaista je potrebno napraviti bolju logistiku u Teniskom savezu i konkretni plan pomoći mladim igračima", kazao je Šoše.

Na kraju je zaključio da je nužno potrebno da država stane iza vrhunskih potencijala ne samo u tenisu, nego općenito u sportu.

"Najtragičnije bi bilo da nakon Damira nemamo nijednog igrača koji će ga naslijediti", smatra Šoše.