ATP Pariz
87

Damir Džumhur danas protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića u meču koji se dugo čekao

Piše: K. H.
Novak Đoković i Damir Džumhur
Novak Đoković i Damir Džumhur
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur u četvrtak će, s najranijim početkom u 12:30 sati, igrati protiv Srbijanca Novaka Đokovića u okviru 3. kola ATP turnira u Parizu, što će biti prvi međusobni duel ova dva tenisera i svakako će privući puno pažnje, kako u našoj državi tako i u Srbiji.

Džumhur (ATP: 52.) je u posljednje vrijeme bilježio nešto lošije rezultate, posebno nakon US Opena gdje je doživio za tenisere izuzetno nezgodnu povredu leđa, a usljed toga nije uspio odbraniti titule osvojene prošle godine u St. Petersburgu i na Kremlin Cupu, zbog čega je nazadovao na čak 52. poziciju na ATP listi.

Damir je ove godine više puta napominjao da je ovo bila jedna izuzetno teška sezona za njega, prva u kojoj je igrao na svim Grand Slamovima i Mastersima, što je jedno potpuno novo iskustvo za njega, a sigurno je da se od najboljeg bh. tenisera u sljedećoj sezoni mogu očekivati puno bolji rezultati.

Bh. teniser je od kraja septembra upisao pet uzastopnih poraza, dva u Kini, jedan u Tokiju, jedan u Moskvi i jedan u Beču, sve u susretima prvog kola ovih turnira, a prepoznatljivu igru kojom je prošle godine razbijao svoje protivnike, pokazao je na ATP turniru u Parizu gdje je stigao do trećeg kola. Džumhur je prvo bez izgubljenog seta bio bolji od Gojowczyka, da bi istim rezultatom porazio izrazitog favorita i jednog od najtalentovanijih tenisera svijeta Tsitsipasa, što mu je donijelo prolazak u sljedeću fazu i prvi duel u karijeri protiv Novaka Đokovića.

Bez obzira na ishod meča između Džumhura i Đokovića, Srbijanac će se od ponedjeljka vratiti na prvo mjesto ATP liste, a nakon tačno dvije godine u kojima je imao velikih problema i s povredama i s novim režimom treninga i ishrane još jednom je pokazao svoju mentalnu snagu, prebrodio je sve probleme u kojima se našao i vratio se na sami vrh svjetskog tenisa.

Đoković je prvo mjesto osigurao samim plasmanom u 3. kolo ATP turnira u Parizu, ali i zbog činjenice da je španski teniser Rafael Nadal zbog povrede koljena otkazao nastup na ovom turniru. Srbijanac u posljednje vrijeme igra u sjajnoj formi, a najbolji pokazatelj toga je da je u junu bio 22. igrač svijeta prema ATP-u, dok će od ponedjeljka opet biti na prvom mjestu.

Zanimljivo, ovaj duel će ujedno biti i prvi međusobni između Džumhura i Đokovića, koji se u dosadašnjim turnirima nikada nisu susretali i sigurno je da će privući puno pažnje, kako javnosti u BiH tako i one u Srbiji. Damir i Novak imaju fantastičan odnos van terena, gdje se često druže i treniraju zajedno, a svakako da će ovaj prvi međusobni duel biti motivacija i jednom i drugom da pokažu najbolje od sebe i pokušaju doći do plasmana u četvrtfinale.

Svakako da je Đoković izraziti favorit u ovom meču, prije svega zbog fantastične forme u koju se vratio, ali i zbog činjenice da ovaj turnir do kraja može odigrati bez ikakvog rezultatskog pritiska. S druge strane, za Damira bi eventualna pobjeda mogla biti i jedna od najvećih u karijeri, ali i poraz od sjajnog Novaka ne treba predstavljati razočarenje za najboljeg bh. tenisera. Đoković je četiri puta osvajao Masters u Parizu (2009., 2013., 2014. i 2015.), najviše u historiji ovog prestižnog turnira.

Još jednom podsjećamo, susret između Džumhura i Đokovića trebao bi početi najranije u 12:30 sati, a prvi meč dana igraju Čilić i Dimitrov. Dvoboj između Damira i Novaka uz tekstualni prijenos moći ćete pratiti na portalu Klix.ba.