Australian Open
0

Čilić nedorastao Nadalu

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
U posljednjem dvoboju osmine finala muškog turnira na Australian Openu španski teniser Rafael Nadal pobijedio je Hrvata Marina Čilića 6-2, 6-4, 6-3 nakon dva sata i 31 minute igre.

Prvi nositelj i najbolji teniser svijeta odigrao je meč na svom nivou, ali se pokazao preteškim izazovom za Hrvata. Najgore od svega je što se čini da je i Čilić, osim već standardnih problema na servisu, igrao blizu granice vlastitih limita. Nije, međutim, bio ni blizu ugrožavanju 24-godišnjeg Španca.

Nadal je taktički igrao fantastično i griješio vrlo rijetko. Čilić je, pogotovo u dvama prvim setovima, dobro igrao u razmjenama s osnovne linije. No, nije pokazao kvalitet na drugim udarcima: izgrađene je prilike prečesto propuštao realizirati slabim volejima, a u meču s najvećim majstorom defanzivnog spin-udarca pokazao je da je baš to udarac koji jako nedostaje njegovoj igri. Nakon čestih dugotrajnih razmjena, forsirajući riskantne udarce u seriji da bi probio Španca, Čilić je na koncu morao pogriješiti.

Konačno, Nadal mu je oduzeo pet servisa stvorivši 14 prilika za break. Dok je na prvom servisu imao solidnih 76% realizacije (42-55), golemu je ranjivost Čilić opet pokazao na drugom servisu. U takvim je situacijama osvajao tek svaki treći poen (15-45).

U prvom setu Nadal je do breakova dolazio u prvom i petom gemu, u drugom je Hrvata breaknuo u sedmom gemu pri rezultatu 3-3. Isto je napravio u trećem setu, nakon čega je sve ponovio u devetom za konačnu 6-3 pobjedu.

U uvodnim je dvama setovima Čilić odigrao priličan broj izjednačenih gemova s moćnijim suparnikom. U svakom od njih došao je i do jedne break-lopte, ali Nadal je danas i na servisu besprijekoran.

Meč je Čilić, koji je skupio 48 neprisiljenih grešaka naspram 21 Nadalove, završio dvostrukom servis-greškom, četvrtom u meču. Nije odbranio lanjsko polufinale i izgledan je novi njegov pad na ATP listi.

Od Nadala je izgubio prvi put u karijeri. U jedinom njihovom dosadašnjem meču deklasirao je Španca u polufinalu Pekinga 2009. godine prepustivši mu četiri gema (6-1, 6-3). Nadal se tada, međutim, tek oporavljao od povrede.

U četvrtfinalu će Nadal igrati protiv sunarodnjaka Davida Ferrera. U 14 dosadašnjih njihovih ogleda Nadal je slavio 11 pobjeda, od čega je sedam posljednjih u nizu.

Australian Open, osmina finala, teniseri:

Dolgopolov – Söderling (4) 1-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-2 Murray (5) – Melzer (Aut) 6-3, 6-1, 6-1 Ferrer (7) – Raonic 4-6, 6-2, 6-3, 6-4 Nadal (1) - Čilić (15) 6-2, 6-4, 6-3

Parovi četvrtfinala:

Nadal (1) - Ferrer (7) Dolgopolov - Murray (5) Berdych (6) - Đoković (3) Wawrinka (19) - Federer (2)