Talijanski list "Avvenire"
0

Čilić je ambasador Međugorja

Totalsport
Marin Čilić
Marin Čilić
Novinar talijanskog dnevnika Avvenirea (Budućnost), nezvaničnog glasila Rimokatoličke crkve, posjetio je u Međugorju najboljeg hrvatskog tenisera Marina Čilića.

"Nedavno sam sreo naše vidjelice, Vicku i Mirjanu, dvije vrlo ponizne i velikodušne osobe. Bio sam s porodicom. Nastojali smo ne ometati ih previše, imajući u vidu zahtjevnost njihove duhovne misije", rekao je u razgovoru za Avvenire 14. teniser svijeta, koji je u hercegovačkom marijanskom svetištu rođen prije 22 godine.

Avvenire je čitateljima predstavio hrvatskog tenisera i njegovu porodicu, te opisao kako je Marin započeo karijeru.

Na pitanje koliko je zadovoljan 2010. godinom, Čilić je odgovorio:

"Rekao bih da je to za mene bila dobra godina. Igrao sam u Melbourneu svoje prvo polufinale jednoga Grand Slam turnira, te sam odbranio naslove u Zagrebu i Chennaiju. Dospio sam također s hrvatskom reprezentacijom do četvrtfinala Davis Cupa. Ostvario sam nekoliko velikih pobjeda, a nakon toga nisam uspio dovesti se u formu i postići kvalitet igre koji sam priželjkivao. Shvatio sam sve to kao lekciju iz koje ću, nadam se, izvući pouke u 2011. godini".

Čitatelji milanskog dnevnika također su dobili priliku saznati ponešto o Čilićevom odnosu s Goranom Ivaniševićem.

"Goran je prijatelj. Uvijek mi je na raspolaganju. Posjetio sam ga prošle sedmice. Razgovarali smo o planovima i ciljevima na koje se moram fokusirati iduće godine", kaže Čilić.

Nakon kraćeg perioda samog početka priprema u Hrvatskoj, Čilić će otići u Sanremo, gdje njegov trener Bob Brett ima prestižnu tenisku akademiju. Dotad će uživati kod kuće.

"Koristim priliku, kao i obično tokom odmora, za druženje s prijateljima i rođacima. Intenzivno se družim s Ivanom Dodigom, još jednim teniserom iz Međugorja, koji je ove sezone ušao u Top 100 i trenutno drži 88. mjesto ATP liste. Prije neki smo dan zajedno posjetili Selo Djevice Marije, institucije koja zbrinjava napuštenu djecu" govori Čilić.

Otvoreno je potom Čilić progovorio o snazi svoje vjere.

"Vjera u Boga uvijek mi je bila od velike pomoći, posebno na počecima, u najtežim godinama karijere. U vjeri sam tada nalazio snage da ustrajem u tenisu", kazao je on.

Čilić je po pitanju vjere jedinstven u teniskom svijetu. Rafael Nadal je deklarirani ateist, a Roger Federer deklarativni katolik, koji vjeru ne prakticira. S Čilićem se možda može poistovjetiti samo Argentinac Juan Martin del Potro, koji svaku pobjedu proslavlja ljubeći križ koji nosi oko vrata, te potom pogledom u nebo, čime odaje počast sestri preminuloj u automobilskoj nesreći.

"Nije lako ispovijedati vjeru u našem, teniskom okruženju. Igrači su, općenito, dosta osjetljivi u tom pogledu. Jedna od rijetkih osoba s kojom mogu otvoreno razgovarati o vjeri talijanski je stručnjak Riccardo Piatti, koji trenira Ivana Ljubičića. Jednom je Riccardo, prije nekoliko godina, došao u Međugorje. Bio sam mu svojevrstan vodič", ističe Čilić.

Na kraju, Avvenire donosi izjavu fra Branka Radoša, nekadašnjeg međugorskog župnika, koji je danas posvećen pastoralnom radu u Švicarskoj.

"Marin može biti primjer mnogim mladim ljudima. Bio sam njegov učitelj vjeronauke u školi i dobro ga poznajem. Dolazi iz istinski katoličke porodice i oduvijek je bio takav kakav je danas: koncentriran na tenis, optimističan, ali također jednostavan i vrlo tih. Sjećam ga se dok je kao 15-godišnji junior osvojio Roland Garros. Došao je vidjeti me u crkvu, te se zahvaliti Djevici Mariji na pobjedi. Rekao sam mu tada da mora, želi li postati ponajbolji teniser na svijetu, izražavati više karaktera. Mislim da je u tome uspio. Svi smo danas ponosni na njega. Postao je šampion i ambasador Međugorja".