Odlična igra
9

Challenger u Quimperu: Gabašvilij u trećem setu predao meč Bašiću, bh. teniser u 2. kolu

Piše: D. B.
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
Bh. teniser Mirza Bašić (134. ATP) danas je u 1. kolu Challengera u Quimperu u Francuskoj igrao protiv Rusa Tejmuraza Gabašvilija (275. ATP) koji mu je predao meč u 3. setu.

Bašić je servisom otvorio meč i poveo 1:0, a potom je svoju prednost udvostručio breakom. Ipak, Gabašvilij mu vraća istom mjerom, a potom i servisom bez izgubljenog gema izjednačava na 2:2. U nastavku su teniseri držali svoje servise sve do devetog gema kada Gabašvilij pravi drugi break, a potom dobro servira za osvajanje prvog seta rezultatom 6:4.

U drugom setu je bolji bio Bašić, dobio je prvi gem, a onda napravio break za 2:0. Uslijedio je perfektan servis bez izgubljenog poena i značajna prednost od tri gema. Gabašvilija je servis poslužio u četvrtom gemu, ali potom Bašić povećava prednost na 4:1. Naš teniser je napao servis Rusa te je iskoristio treću break loptu, a onda je odlično odservirao za 6:1 i osvajanje drugog seta.

Treći set je otvorio Gabašvilij i poveo 1:0, a onda je napravio probleme Bašiću koji je ipak uspio spasiti dvije break lopte i izjednačiti rezultat. To ga je dodatno motivisalo pa je u trećem gemu oduzeo servis protivniku za vodstvo, a potom i servirao bez greške za prednost 3:1. Bašić je napravio break u sedmom gemu za 5:2, a onda mu je Gabašvilij predao meč.

Naš teniser će u 2. kolu igrati protiv Rusa Alekseja Vatutina (166. ATP).