Wimbledon
2

Britanci dočekali pobjednika u parovima nakon 76 godina

Totalsport
Frederik Nielesen i Jonathan Marray (Foto: AFP)
Frederik Nielesen i Jonathan Marray (Foto: AFP)
Velika Britanija dobila je pobjednika Wimbledona u konkurenciji parova, prvi put nakon 1936. godine. Jonathan Marray i Danac Frederik Nielesen senzacionalno su slavili u finalu trećeg Grand Slam turnira…

Englez iz Liverpoola i Danac čiji je djed Kurt Nielesen bio dvostruki finalist Wimbledona u pojedinačnoj konkurenciji (1953. i 1955. godine) pobijedili su u finalu pete nositelje, Šveđanina Roberta Lindstedta i Rumunja Horiju Tecaua, sa 4-6, 6-4, 7-6(5), 6-7(5), 6-3. Meč je trajao 200 minuta, a nakon trećeg je seta bio prekinut na neko vrijeme dok se nad centralnim terenom All England Cluba zatvarao krov.

Nevjerovatno zvuči podatak da Marray (31) i Nielsen (28) nikad u karijeri nisu osvojili turnir u parovima. Štaviše, Marray je tek 76. na ATP-ovoj listi parova, a Nielsen je još lošiji - tek je na 111. mjestu, tako da im je za Wimbledon trebala pozivnica. Nije ih to, međutim spriječilo da najprije u polufinalu izbace druge nositelje, američku braću Bryan, a potom u završnoj borbi šokiraju i "vječne" finaliste Wimbledona. Lindstedt i Tecau su, naime, već treću godinu zaredom igrali u finalu na londonskoj travi, ali naslov im i dalje izmiče iz ruku.

Velika Britanija je 76 godina čekala pobjednika u paru, a jednako dugo čeka i pobjednika u pojedinačnoj konkurenciji. Marray je prekinuo post, a u nedjelju će priliku za isto imati i - Murray. Andy Murray će, naime, protiv Rogera Federera loviti svoj prvi Grand Slam naslov, a Britanci čekaju svog prvog pobjednika nakon 1936. i Freda Perryja.  Wimbledon, parovi, finale:

Marray/Nielsen - Lindstedt/Tecau (5) 4-6, 6-4, 7-6(5), 6-7(5), 6-3