Intervju
25

Borna Ćorić za Klix.ba: Dominacija je u krvi sportista našeg podneblja, Džumhur će se vratiti u vrh

Piše: N. Kustura
Borna Ćorić: Kruna uspješne godine bilo je osvajanje Davis Cupa (Foto: AFP)
Borna Ćorić: Kruna uspješne godine bilo je osvajanje Davis Cupa (Foto: AFP)
Teniska sezona je već sedmicama okončana, a teniseri pauzu koriste kako bi se odmorili i napunili baterije za novu sezonu. Na apsolutno zaslužen odmor nakon osvajanja historijskog Davis Cupa otputovao je i hrvatski teniser Borna Ćorić.

Trenutno 12. igrač svijeta, kojem stručnjaci predviđaju još blistaviju budućnost, izdvojio je dio svog dragocjenog vremena kako bi za portal Klix.ba govorio o uspjesima, budućim planovima i ciljevima te o regionalnim i bh. teniserima.

"Iza mene je definitivno najuspješnija sezona do sada. Ostvario sam nekoliko odličnih rezultata, a kruna godine bilo je osvajanje Davis Cupa. Više od rezultata veseli me napredak u igri i na psihološkom planu. Na početku prošlogodišnjih priprema, tada s novim timom, odlučio sam da umjesto rezultata, fokus mora biti na napretku. Analizirali smo moju igru i bacili se na posao. Vrijeme je pokazalo da je to bio dobar pristup. Što se turnira tiče, nije mi leglo ispadanje u prvom krugu Australian Opena, ali iz ove perspektive to zapravo i nije tako loše. Ne branim bodove, tako da imam priliku za dobar početak godine. Shenzen i Peking su mi također teško pali, ali srećom izvukao sam kinesku turneju dobrim nastupom u Shanghaiu", rezimirao je Borna 2018. godinu na početku razgovora.

Iako se nalazi u samom vrhu najboljih tenisera svijeta, primjetno je da je kroz dosadašnju karijeru izostao uspjeh na Grand Slamovima, budući da mu je najveći uspjeh bilo 4. kolo na US Openu ove godine.

Iskorak na Grand Slamovima

"Do sada sam na Grand Slamovima ostvarivao osrednje rezultate, ali mislim da to nije neki problem. To su na više načina posebni turniri. Igra se na tri dobivena seta, svi igrači dolaze maksimalno nabrijani, fond bodova je veliki... Definitivno vidim prostor za napredak i vjerujem da će se rezultatski iskorak dogoditi već ove godine", poručio je.

U narednoj sezoni Ćorić planira još više napredovati na ATP listi, a kako sam ističe, ponovo mu je glavni cilj podići igru na viši nivo.

"Želim raditi na manama u igri i dodati neka nova oružja u arsenal. Što se pozicije tiče, ne opterećujem se toliko time. Dugoročno vjerujem da je napredak ključ, ali ako baš insistirate, volio bih ponovo biti u Londonu u 11. mjesecu. Ovaj put na terenu", rekao je Ćorić, koji je nedavno okončao odmor.

"U Dubaiju sam se osjećao odlično. Imao potreban mir. Jednostavno, malo sam se pomakao od svega. Odmor je ove godine trajao 10-ak dana, a već danas sam u Bordigheru gdje sam započeo pripreme za novu sezonu u Piatti Tennis Centru", dodao je.

Ćorić je uz Marina Ćilića bio najzaslužniji za osvajanje Davis Cupa (Foto: EPA-EFE)
Ćorić je uz Marina Ćilića bio najzaslužniji za osvajanje Davis Cupa (Foto: EPA-EFE)

Borna je sezonu krunisao osvajanjem Davis Cupa s reprezentacijom Hrvatske.

"Nisam mogao poželjeti bolji završetak sezone. Kada smo 2005. posljednji put osvojili Davis Cup bio sam klinac i to mi je bio ogroman poticaj da treniram još više i jače. Nadam se da će i ovaj naš uspjeh motivirati neke nove klince da se počnu baviti tenisom. Također, s obzirom na to da smo sportski vrlo uspješna nacija, često sam imao prilike svjedočiti dočecima naših sportaša, a sada je i taj moj san ostvaren", kazao je Ćorić.

Hrvatska je najbolja teniska reprezentacija svijeta, a Novak Đoković najbolji svjetski teniser pa se može reći da su teniseri iz bivše Jugoslavije vladali tenisom u 2018. godini.

Bašić može u top 50

"Ako pogledamo širu sliku, vidjet ćemo da sportisti našeg podneblja dominiraju i u drugim sportovima. Mislim da nam je to jednostavno u krvi. Što se tenisa tiče, možda je malo previše reći da Balkan vlada tenisom, ali mislim da stojimo veoma dobro. Nadam se da će nas uskoro u top 10 biti barem četvorica", optimista je.

Ćorić do sada nije imao priliku igrati protiv najboljeg bh. tenisera Damira Džumhura koji je pokvario svoj plasman ove godine i završio na 47. mjestu ATP liste.

"Ako se ne varam, trebali smo se sresti u 2. kolu Australije, ali meni se žurilo kući. Barem je Džumi osvetio moj poraz Millmanu. Inače smo dobri prijatelji, često treniramo zajedno i o Damiru mogu reći sve najbolje. Što se tiče njegove igre, da, ova sezona nije bila bajna, ali ni najmanje ne sumnjam da će uskoro biti i bolji nego što je bio", poručio je Ćorić pa se osvrnuo i na drugog bh. tenisera u top 100 - Mirzu Bašića.

"Jednom prilikom me na Futuresu pobijedio 6:0 6:1. Doduše, tada sam imao 16 godina, ali bila je to dobra škola za mene. Inače smo, također, dobri prijatelji. Mislim da je Mirza imao dobru sezonu i uz malo sreće iduće godine može ući u top 50. Želim mu sve najbolje", dodao je.

Ćorić: Nadam se da ću uskoro imati priliku doći u Sarajevo (Foto: EPA-EFE)
Ćorić: Nadam se da ću uskoro imati priliku doći u Sarajevo (Foto: EPA-EFE)

Ćorić do sada nije bio u Sarajevu, ali ne krije da ima želju posjetiti glavni bh. grad.

"U Sarajevu još nisam bio, ali nadam se da ću uskoro imati priliku doći. Većinu godine putujem po svijetu, tako da me ovo naše podneblje uvijek posebno privlači. Uz ovakav raspored ne ostaje mi previše vremena za putovanja iz gušta, ali ne žalim se. Doći će i to na red", podvlači Borna.

Za kraj razgovora smo ostavili pitanje koliko mu vremena oduzima poprilično redovno objavljivanje fotografija i videa na društvenim mrežama.

"Iskreno, gušt mi je objaviti fotografiju ili video. Ne mogu reći da mi to oduzima neko posebno vrijeme. Više onako usput kad imam inspiraciju. Sjećam se koliko je meni kao mladom teniseru značila svaka informacija o mojim idolima, tako da sam sretan da je danas jednostavno održavati kontakt s fanovima, a svi koji me prate znaju da volim imati nterakciju s fanovima", kazao nam je Ćorić.