Fed cup
0

Bh. teniserke među evropskom elitom

FENA
Ženska teniska Fed cup reprezentacija početkom februara naredne godine u estonskom Tallinu nastupit će na turniru Prve grupe Evroafričke zone, saopćeno je iz Tenisikog saveza BiH.

Naš tim očekuje do sada najteži ispit, jer će u ovom rangu takmičenja odmjeriti snage sa ekipama iz evropske teniske elite. Uz BiH u Prvoj grupi Evroafričke zone još će igrati Austrija, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Velika Britanija, Mađarska, Luksemburg, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Švedska i Estonija.

Reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe (tri grupe po četiri ekipe i jedna grupa sa tri ekipe).

Četiri prvoplasirane selekcije iz grupa će se boriti za dva mjesta koja vode u play-off za ulazak u Drugu svjetsku grupu, dok će se četiri posljednjeplasirane ekipe u grupama boriti za dva mjesta koja osiguravaju opstanak u Prvoj grupi. Dvije najslabije ekipe će se preći u niži rang takmičenja.

Konkurencija na turniru biće izuzetno jaka, o čemu najbolje govori podatak da se čak 19 igračica iz navedenih reprezentacija nalazi u među 100 najboljih igračica na posljednjoj WTA listi (Radwanska-10, Wozniacki-16, Azarenka -17, Srebotnik – 21, Bammer – 24, Szavay – 27, Kanepi – 28 itd.).

Ovogodišnja forma i nastupi naših najboljih teniserki - Mervane Jugić Salkić, Sandre Martinović i mlade Eme Burgić ulijevaju optimizam i nadu za opstanak u teniskoj eliti.