25. jubilarni turnir
0

Bh. teniser Marko Maksimović pobjednik turnira Open RTC Barcelona - Sarajevo

K. H.
U Sarajevu je održan 25. jubilarni teniski turnir za juniorke i juniore do 16 godina prve kategorije iz kalendara Tennis Europe, a koji je i ove godine okupio veliki broj takmičara iz 20-ak evropskih zemalja.

U konkurenciji juniorki najviše je pokazala Anastasiia Firman iz Ukrajine koja je u finalu savladala Slovakinju Karolinu Krajmer rezultatom 2:0, po setovima 6:2 i 6:1.

Kod juniora pobijedio je bosanskohercegovački teniser, velika teniska nada, Marko Maksimović. On je u finalu pobijedio Milana Ristova iz Crne Gore, ubjedljivim rezultatom 6:0 i 6:2.

Pobjeda na ovom prestižnom turniru našem Marku Maksimoviću donosi veliki broj bodova i značajan napredak na rang listi Tennis Europe, u konkurenciji juniora do 16 godina starosti.

U konkurenciji parova kod juniorki pobijedile su Anastasiia Firman i Mariia Mansiianskaia, a pobjednici muškog dubla su Gruzijac Luka Janushvili i Nikola Jović iz Srbije.

Turnir je organizavao Tenis klub "Tenis Pro 1996" iz Sarajeva u saradnji sa Kraljevskim teniskim klubom iz Barcelone "RCT Barcelona 1899".

Pehare je uručio Santiago Tintore, sin prošle godine preminulog dugogodišnjeg počasnog predsjednika kluba iz Barcelone i počasnog građanina Sarajeva, gosp. Juana Maria Tintorea, koji je u Sarajevu bio i u funkciji izaslanika gradonačelnice Barcelone.

Dolaskom na završnicu turnira, gospodin Jordi Cambra, predsjednik Kraljevskog teniskog kluba iz Barcelone, potvrdio je opredjeljenje ovog slavnog kluba, kao i gradske uprave Grada Barcelona, da se ova izuzetno uspješna sportska saradnja dva kluba i dva bratska i olimpijska grada nastavlja i to na još višem nivou.

Pobjednik ovogodišnjeg turnira, Marko Maksimović je nagrađen sedmodnevnim boravkom u Barceloni gdje će imati priliku trenirati sa najboljim teniskim trenerima i juniorima u kampu Kraljevskog teniskog kluba, a vjerovatno će imati priliku da posjeti i teniski centar "Rafa Nadal Academy" na Majorci.

Ovogodišnji turnir su podržali Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva kulture i sporta, Grad Sarajevo, Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta FBiH.