Wimbledon
0

Berdych preko Đokovića u finale

Totalsport
Tomas Berdych (Foto: AP)
Tomas Berdych (Foto: AP)
Češki teniser Tomaš Berdych (24) prvi je finalist Wimbledona, trećeg Grand Slam turnira sezone. Samu završnicu izborio je pobjedom nad Srbinom Novakom Đokovićem 6-3, 7-6(9), 6-3.

Do svog prvog finala na nekom Grand Slam turniru, 13. igrač ATP liste i 12. nositelj turnira došao je za dva sata i 18 minuta igre, ostvarivši prvu pobjedu nad Đokovićem u trećem međusobnom meču.

Berdych je u polufinalu savladao šesterostrukog pobjednika Wimbledona i aktealnog branitelja naslova Rogera Federera, a sjajnu je igru nastavio i u polufinalnom meču, u kojem je potpuno dominirao nad trećim tenisačem svijeta.

Ukupno je Berdych servis Đokoviću oduzeo tri puta (od sedam break-prilika), dok je svoj servis gubio tek jednom. Napravio je 34 winnera, devet više od svog protivnika, kao i pet neforsiranih pogreški manje (17-22).

Najveća je neizvjesnost u meču bila u drugom setu u kojem je Berdych u tie-breaku propustio realizirati pet set-lopti, uključujući jednu koju je Srbin spasio pozvavši “Oko sokolovo”.

U nedjeljnom finalu Berdychov će protivnik biti pobjednik drugog polufinalnog meča između Španca Rafaela Nadala i Andyja Murrayja.

Berdych je prvi Čeh koji se uspio plasirati u finale All England Cluba od legendarnog Ivana Lendla 1987. godine. Jedini Čeh koji je ikad pokorio Wimbledon u konkurenciji tenisača bio je Jan Kodeš, kojem je to uspjelo 1973. godine.

Wimbledon, teniseri, polufinale:

Berdych (12) – Đoković (3) 6-3, 7-6(9), 6-3