Wimbledon
0

Berdych izbacio Federera!

Totalsport
Roger Federer (Foto: AFP)
Roger Federer (Foto: AFP)
Čeh Tomaš Berdych kreirao je najveće iznenađenje u muškom dijelu Wimbledona pobjedom nad braniteljem naslova Švicarcem Rogerom Federerom u četvrtfinalu.

Berdych je slavio sa 6-4, 3-6, 6-1, 6-4, čime je stigao do treće pobjede na Federerom u karijeri u 11. dvoboju. Zanimljivo da je Berdych dobio njihov prvi dvoboj, na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni, nakon tog toga je Švicarac uknjižio osam uzastopnih uspjeha, a ovo je Berdychu druga uzastopna pobjeda, naravno, i najveća.

Ne samo najveća protiv Federera, već i najveća u karijeri, iako je ranije ove godine igrao i polufinale Roland Garrosa. Inače, Berdych je Federera dobio i na ovogodišnjem ATP Masters 1000 turniru u Miamiju.

Berdych je pobjedu apsolutno zaslužio. Zabio je sedam izravnih poena više od Švicarca, napravio i pet neforsiranih pogrešaka više, ali sve to ukazuje na činjenicu da je više napadao, bio je aktivniji i bolji kad je bilo najvažnije.

Prva tri seta bila su dosta ''mirna''. U prvom setu je Čeh napravio break u sedmom gemu, a Federer nije imao niti jednu break loptu. U drugom je Federer oduzeo početni udarac suparniku u drugom gemu, a svoj je sigurno čuvao, bez break lopte Berdycha. No, češki teniser je projurio trećim setom, a daleko najuzbudljiviji bio je četvrti.

Berdych kod rezultata 2-2 nije iskoristio break-priliku. Potom je Federer u šestom gemu propustio 0-40 i još jednu šansu, ukupno četiri break-lopte. U sedmom gemu je Berdych realizirao drugu šansu za break, a kulminacija uzbuđenja dogodila se kada je servirao za pobjedu u 10. gemu,. Stigao je do 40-30, meč lopte, ali se Švicarac u maniri prvog igrača svijeta i šesterostrukog pobjednika Wimbledona izvukao sa sjanim poenom, a još jednim takvim stigao je do break-lopte i prilike za povratak u meč. Berdych mu je ponudio i drugi servis, ali je Federer reternirao forhendom u mrežu! Dva poena kasnije je Berdych realizirao drugu meč loptu...

Federer je ostao na šest titula u Wimbledonu, odnosno ukupno 16 u karijeri. Na ovom turniru u All England Clubu nije bio uvjerljiv. Već u 1. kolu je gubio 2-0 u setovima protiv Alejandra Falle, a Kolumbijac mu je servirao i za meč. Potom je u drugom meču Federer teško, u četiri seta svladao i Srbina Iliju Bozoljca, a tek nakon toga je odigrao dva meča u svom stilu i dobio ih u tri seta. No, u četvrtfinalu je naletio na raspoloženog Tomaša Bedrycha, koji će za finale igrati protiv Srbina Novaka Đokovića.

Dodajmo da je ovo prvi puta nakon 2002. godine da je Federer ostao bez finala u Wimbledonu. Tada je u 1. kolu izgubio od Marija Ančića.

Wimbledon, teniseri, četvrtfinale:

Berdych (12) – Federer (1) 6-4, 3-6, 6-1, 6-4 Đoković (3) – Lu 6-3, 6-2, 6-2