Tenis
67

Bašić eliminisao Gombosa za 2. kolo kvalifikacija Roland Garrosa

Piše: D. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bh. teniser Mirza Bašić danas je u 1. kolu kvalifikacija Roland Garrosa igrao protiv Slovaka Norberta Gombosa, savladao ga rezultatom 2:1 u setovima i prošao u 2. kolo kvalifikacija.

Bašić je dobro igrao u prvom setu, a ključni trenutak se dogodio u osmom gemu kada je naš teniser napravio break za 5:3 u gemovima. Potom je sigurnim servisom riješio prvi set u svoju korist, bilo je 6:3 nakon 24 minute igre.

Kada je riječ o drugom setu, Gombos je iskoristio treću break loptu u šestom gemu, oduzeo servis Bašiću i poveo sa 4:2 nadajući se da može slomiti otpor našeg tenisera. Međutim, Mirza je ekspresno vratio break i smanjio zaostatak, a potom servisom bez izgubljenog poena izjednačio na 4:4 u gemovima.

Slovak potom uz dosta problema uspijeva povesti 5:4, nakon čega je uslijedilo novo izjednačenje. Drugi set je odlučen u tie breaku, gdje je uspješniji bio Gombos napravivši tri mini breaka. Osvajanjem drugog seta 7:6(7:4) je izjednačio na 1:1 u setovima. Drugi set je trajao 54 minute.

Bašić treći set otvara servisom bez izgubljenog poena. Gem za gem se igralo sve do osmog gema u kojem je Mirza iskoristio drugu break loptu i poveo sas 5:3. Imao je Bašić priliku da svojim servisom završi meč, ali je Gombos vratio break za smanjenje zaostatka te potom izjednačio na 5:5. Naš teniser je u narednom gemu propustio tri meč lopte. U trinaestom gemu je pri servisu imao problema, ali je spasio break loptu i poveo 7:6. U narednom gemu napokon stiže do breaka, koristi treću meč loptu i završava ovaj meč pobjedom nakon 2 sata i 16 minuta igre.

Bašić će u 2. kolu kvalifikacija igrati protiv Rusa Aslana Karatseva (276).

Roland Garros, 1. kolo kvalifikacija:

Mirza Bašić - Norbert Gombos 2:1 (6:3, 6:7/4:7, 8:6)