Tenis
48

Banjalučanin Siniša Marčetić: Daćemo svoj maksimum na Evropskom prvenstvu

Piše: M.R.
Mladi stoni teniser STK Borac iz Banje Luke, Siniša Marčetić (18) ove godine će kao jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu u stonom tenisu. Prvenstvo će biti održano u Italiji (Riva del Garda) i učestvovaće preko 40. zemalja.

Siniša se ove godine na mnogim takmičenjima u BiH izborio za nastup kao reprezentativac BiH na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Turskoj, a sada slijedi Evropsko prvenstvo gdje će nastupiti zajedno sa Edinom Gutićem i Irhadom Bušatlićem.

"Juniorsku kategoriju za BiH činimo nas trojica, Edin Gutić, Irhad Bušatlić i ja. Primarni cilj odlaska na Evropsko prvenstvo je ulazak u Prvu diviziju, a to nije ni malo lak zadatak s obzirom na uslove u kojima treniramo i u kojima se pripremamo za ovo takmičenje. Međutim, borićemo se i nadamo se što boljem plasmanu“, rekao je Marčetić za Klix.ba.

Evropsko prvenstvo finansira savez BiH, ekipni dio, dok pojedinačni dio takmičenja plaćaju igrači. Siniša kaže da je stoni tenis prilično skup sport, te da u Banjoj Luci nema dobre uslove za treniranje.

"Sam reket je vrlo skup, također, tu su još troškovi opreme te odlazaka na takmičenja. Ja sam srećom u Borcu imao podršku od trenera Vedrana Maksimovića, kako moralnu tako i finansijsku. Uslovi u Banjoj Luci za treniranje su jako loši, čak ne postoji ni sala za stoni tenis. Treninge imamo u holu dvorane Obilićevo, što je sramno za ovaj grad“, ispričao je naš sagovornik.

Ovaj mladi stoni teniser ovim sportom počeo je da se bavi u svojoj devetoj godini. Nastupao je na takmičenjima širom Bosne i Hercegovine, kao što su Državno prvenstvo, Top-8 najboljih i Premijer liga. Neki od njegovih najboljih uspjeha su ti što je tri puta bio finalista Državnog prvenstva, prošle godine prvak u kategoriji osam najboljih, te prvak BiH u konkurenciji dublova i mix dublova.

Sama ljubav prema ovom sportu kod Siniše se pojavila na prvi pogled.

"Nekoliko drugara iz ulice je aktivno treniralo stoni tenis i ja sam jednom otišao da vidim kako to izgleda kada se neko ozbiljno bavi stonim tenisom. Tada sam imao devet godina, otišao sam na taj trening i evo slijedećih devet godina sam se tu i zadržao“, ispričao je Marčetić.

S obzirom na to da Siniša putuje u Italiju u četvrtak, njegov prijatelj predstavnik BiH zajedno s njim, Irhad Bušatlić, trenutno je u Banjoj Luci gdje se zajedno prpremaju za što bolji plasman na prvenstvu. Nova sezona počinje u septembru, a poslije Evropskog prvenstva slijedi pauza. Nakon toga Sinišu čekaju pripreme za novu sezonu u kojoj će nastupiti u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.