Teniseri jako uzrujani
0

Balkanci se sukobili na Australian Openu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nacionalističke tenzije na tradcionalnom teniskom turniru Australian Open dosegle su svoj vrhunac kad je u srijedu došlo do sukoba između srpskih, hrvatskih i bosanskih navijača, piše AFP.

Susret između hrvatskog tenisera Marina Čilića i srpskog tenisera Janka Tipsarevića prošao je bez incidenata, ali obezbjeđenje je moralo djelovati prilikom meča između američkog tenisera bosanskih korijena Amera Delića i Francuza Paula-Henrija Mathieuja.

Naime, tokom meča grupa srpskih navijača napala je grupu Delićevih navijača, a do verbalnih sukoba došlo je zbog nacionalističkih pjesama koje su pjevale obje grupe navijača, navodi AFP.

Delić, koji je u pet setova savladao Mathieuja, a slijedeći susret igra s Novakom Đokovićem, izjavio je da je razočaran ponašanjem i jednih i drugih navijača.

'Ni ja ni Novak nismo krivi za ono što se dešavalo, a namjeravam se obratiti i čelnicima bosanske zajednice u Melbourneu. Ne želim da moji navijači sramote i sebe i mene pred cijelim svijetom', izjavio je Delić.

Tipsarević i Čilić izjavili su također da se bilo veoma teško skoncentrisati na igru dok su navijači izvikivali nacionalističke parole, pjevali nacionalističke pjesme, derali se, a čak su stalno zvonili i mobiteli, što je tenisere jako uzrujalo.

AFP podsjeća da su se 2007. godine srpski i hrvatski navijači na Australian Openu također sukobili, tukući se flašama i zastavama.