WTA Stuttgart
0

Azarenka i Šarapova prošle nakon maratona

Totalsport
Maria Sharapova (Foto: AFP)
Maria Sharapova (Foto: AFP)
Sjajan se turnir, uz sudjelovanje svih osam najboljih svjetskih teniserki po WTA renkingu, ove sedmice igra u Stuttgartu, ne zemljanoj podlozi, uz nagradni fond od 740.000$.

Gledatelji su u Porsche-Areni mogli uživati u osam sati fantastičnoga četvrtfinalnog programa.

Gotovo tri sata (2 sata i 48 minuta) trebalo je Viktoriji Azarenki da slomi otpor odlične 21-godišnje Njemice Mone Barthel, koja je opravdala pozivnicu organizatora sjajnom predstavom u kojoj je prvoj teniserki svijeta zabila 13 asova zamalo joj nanijevši drugi ovosezonski poraz. Na njenu žalost, prikupila je i 16 servis-grešaka, a početni ju je udarac sasvim napustio u završnom gemu meča, u kojem nije osvojila niti poen oprostivši se od štutgartske publike 16. dvostrukom greškom. Slavila je Azarenka na kraju 6-4, 6-7(3), 7-5.

U polufinalu će igrati protiv svoje omiljene ovogodišnje mušterije, Poljakinje Agnieszke Radwanske. Četvrta je nositeljica, također u trima setovima, ali nakon samo dva sata igre, nadigrala osmopostavljenu Kineskinju Na Li 3-6, 6-2, 6-3.

Radwanska i Azarenka ove sezone imaju najviše, čak 28 pobjeda na Touru. Dok je Azarenka izgubila samo jednom, od Marion Bartoli u Miamiju, sva je četiri ovogodišnja poraza Poljakinji nanijela upravo bjeloruska teniserka.

U najboljem meču dana druga je nositeljica, Marija Šarapova, nadigrala petu, Samanthu Stosur, 6-7(5), 7-6(5) i 7-5 nakon tačno tri sata igre. Igrala je Australka praktiči bez pogreške sve do devetog gema drugog seta, kada je najprije propustila meč-loptu na servisu ruske teniserke pri svom 5-3 vodstvu, da bi potom, nakon što se Ruskinja spasila, izgubila prvi svoj servis-gem u meču. Tu je Šarapova počela podizati igru, uspjela dobiti tie-break drugog, a potom i izjednačeni treći set, nakon što je lanjsku pobjednicu US Opena breaknula u 11. gemu.

Bila je to deseta pobjeda Ruskinje u 11. meču protiv Australke. Šarapova u Stuttgartu nastupa prvi put u karijeri. Posljednji četvrtfinalni dvoboj, između Petre Kvitove i Angelique Kerber, u svoju korist riješila je Čehinja Kvitova pobijedivši sa 2:0 (6:4 i 6:4).

WTA Stuttgart, četvrtfinale:

Azarenka (1) – Barthel 6-4, 6-7(3), 7-5 A, Radwanska (4) – Li (8) 3-6, 6-2, 6-3 Šarapova (2) - Stosur 7(5), 7-6(5) i 7-5 Kvitova - Kerber 6-4 i 6-4