Tenis
0

ATP Stockholm: Monfils i Nieminen za naslov

Totalsport
Gäel Monfils (Foto: Reuters)
Gäel Monfils (Foto: Reuters)
U finalu teniskog ATP turnira u švedskom gradu Stockholmu iz serije 250 igrat će Francuz Gäel Monfils i Finac Jarkko Nieminen.

Finac Nieminen je izborio svoje prvo ovosezonsko finale pobjedom protiv Amerikanca Jamesa Blakea sa 7-6(5), 5-7, 6-2. Nakon nešto više od dva sata igre i sveukupno devet oduzetih servisa u susretu, Finac je izborio priliku boriti se za svoj drugi naslov u karijeri.

Po jedan oduzeti servis u prvome setu sa svake strane značio je da će prva dionica igre morati biti riješena u 13. igri. Jedan mini-break viška je bio dovoljan da Nieminen zasluženo uzme prvi set u kojem je osvojio osam poena više od Blakea.

Činilo se da će se i drugi set morati riješiti u tie-breaku, ali je Finac pokleknuo na servisu u posljednjem gemu prije 13. igre, te omogućio Amerikancu da se u potpunosti vrati u susret. No, povratak Blakea u susret bio je kratkog vijeka s obzirom da ga je Nieminen u potpunosti deklasirao u odlučujućem setu oduzimajući mu servis u čak tri navrata.

Protivnik Nieminenu u finalu bit će Francuz Gäel Monfils koji je "okrenuo" Kanađanina Milosa Raonica.

Prvi nositelj turnira (Monfils) slavio je protiv Raonica sa 6-7(6), 6-4, 6-3, te je također izborio priliku boriti se za prvi naslov ove sezone nakon što mu to nije pošlo za rukom na američkom betonu u Washingtonu kada je od njega bio bolji češki veteran Radek Štepanek.

U prvom setu ni Monfils ni Raonic nisu uspijevali iskoristiti svoje break-prilike (tri za Francuza, dvije za Kanađanina), pa je prva dionica morala u tie-break. Spretniji i sretniji u 13. igri bio je Raonic uzevši prvi set rezultatom 8-6.

U nastavku susreta glavnu riječ držao je francuski teniser koji je s dva oduzeta servisa u drugom i jednim u trećem setu izborio pobjedu nakon 130 minuta igre.

Nieminen i Monfils su se nedavno susreli na touru po prvi put i to na turniru u tajlandskom Bangkoku, a kao pobjednik je izašao Francuz (7-5, 7-6(4)). Spomenimo da Nieminen ima priliku uzeti svoj drugi naslov u karijeri, te da je prvi uzeo 2006. godine u Australiji (Auckland) preko leđa bivšeg hrvatskog tenisera Marija Ančića.

Monfilsu će ovo biti prilika za tek treći naslov u karijeri. Kažemo tek treći jer je čudno za tenisača koji je bio sedmi igrač svijeta u srpnju ove godine da je na putu do tog uspjeha uzeo tako mali broj turnira.

 ATP Stockholm, polufinala, rezultati:

Monfils (1) - Raonic (6) 6-7(6), 6-4, 6-3 Nieminen - Blake 7-6(5), 5 -7, 6-2