Tenis
0

ATP najavio povećanje nagradnih fondova

Totalsport
Adam Helfant
Adam Helfant
Nakon sastanka Uprave direktora iz Udruženja teniskih profesionalaca (ATP) najavili su značajno povećanje zarade teniserima od nagradnih fondova u sljedeće tri sezone, koji bi tako 2014. trebali probiti granicu od 90 miliona dolara (ne uključuje Grand Slam turnire, op.a.).

Tokom tog perioda nagradni fondovi će se povećati na svim turnirima, a predvodit će ih završni turnir godine ATP World Tour Finals u kojem će se nagrade povećavati za 9 posto u svake od sljedeće tri godine. Aktualni fond od pet miliona dolara tako bi se trebao popeti na 6.5 miliona.

Također, porasti će i bonus koji ATP isplaćuje 12-orici najboljih igrača na kraju sezone. Do 2014. godine on će se s trenutnih šest povećati do osam miliona dolara.

"Vrlo smo zadovoljni što smo postigli dogovor koji odražava činjenicu da je ATP World Tour jači no ikad. Privilegirani smo što prolazimo kroz zlatnu eru muškog profesionalnog tenisa i prikladno je da se predanost i izvrsnost igrača nagrađuje na ovaj način", rekao je izvršni direktor i predsjednik ATP-a Adam Helfant.