Tenis
16

ATP i WTA Indian Wells: Federer preko Andersona do petog mjesta

Totalsport
Roger Federer (Foto: EPA)
Roger Federer (Foto: EPA)
Švicarski teniser Roger Federer plasirao se u polufinale ATP turnira iz Masters 1000 serije u Indian Wellsu. U četvrtfinalu je bio bolji od Južnoafrikanca Kevina Andersona.

Osvajač 17 Grand Slam naslova pobijedio je sa 7-5, 6-1 poslije jednog sata i devet minuta igre. Anderson nije iskoristio svoju jedinu priliku za break u meču, dok je Federer triput oduzimao servis suparniku i lakoćom došao do pobjede kojom je "osvetio" sunarodnjaka Stanislasa Wawrinku koji je kolo ranije poražen od Južnoafrikanca.

Ovom je pobjedom Federer osigurao skok na peto mjesto ATP liste od sljedeće sedmice. Za plasman u finale turnira koji je osvajao četiri puta Švicarac će igrati protiv Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova koji je u ranijem meču izbacio Kanađanina Milosa Raonica.

U Indian Wellsu se paralelno igra i WTA turnir iz serije Premier Mandatory. Posljednja je polufinale izborila talijanska teniserka Flavia Pennetta koja je bila bolja od Amerikanke Sloane Stephens sa 6-4, 5-7, 6-4 u meču koji je trajao čak dva sata i 26 minuta. Pennetta će za plasman u finale igrati protiv prve nositeljice i druge igračice svijeta Na Li.

ATP Indian Wells, četvrtfinale:

Dolgopolov (28) - Raonic (10) 6-3, 6-4 Federer (7) - Anderson (17) 7-5, 6-1

WTA Indian Wells, četvrtfinale:

Na Li (1) - Cibulkova (12) 6-3, 4-6, 6-3 Pennetta (20) - Stephens (17) 6-4, 5-7, 6-4