Tenis
0

ATP Hamburg: Mayeru prvi naslov u karijeri

Totalsport
Leonardo Mayer (Foto: EPA)
Leonardo Mayer (Foto: EPA)
Prvi naslov pobjednika turnira iz ATP kategorije u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je Leonardo Mayer svladavši u finalu Hamburga Davida Ferrera. Bilo je 6-7(3), 6-1, 7-6(4).

Argentinski je 27-godišnji teniser u svom drugom finalu sezone (Vina del Mar), kao i karijere, prvi puta otišao do kraja. Ujedno se i revanširao Ferreru koji ga je svladao u jedinom dosadašnjem meču, a bilo je to 2012. godine na travi 's-Hertogenboscha (6-3, 6-1 za Španca).

Dva sata i dvadeset minuta trajao je nedjeljni susret na ATP turniru iz serije 500 koji se uz nagradni fond od 1,3 miliona eura igra na zemljanoj podlozi, a u kojem je, nakon preokreta, pobjedu odnio 27-godišnji Argentinac spriječivši Ferrera da po 22. puta u karijeri podigne pehar pobjednika.

Pet od osam lopti za break spasio je 46. teniser svijeta, a iskoristio pet od sedam za oduzimanje servisa sedmog igraču ATP-ova poretka. Izgubljeni uvodni set bio mu je i prvi izgubljeni na cijelom turniru.

Dodajmo da je Mayer meč mogao završiti i ranije kod 5-4 i servisa u trećemu setu. Ferrer je iskoristio drugi servis na break-loptu, ali je u tie-breaku ostao nekoliko poena prekratak.

ATP Hamburg, rezultat finala:

Mayer – Ferrer 6-7(3), 6-1, 7-6(4)