Tenis
5

ATP Eastborne: Roddick lako do 31. naslova karijere

Totalsport
Andy Roddick (Foto: Arhiv/AFP)
Andy Roddick (Foto: Arhiv/AFP)
Amerikanac Andy Roddick (29) pobjednik je ATP turnira iz serije 250 koji se ove sedmice igrao na travnatoj podlozi engleskog grada Eastbournea.

Roddick, 33. igrač svijeta, je do svog prvog ovogodišnjeg naslova, i prvog od Memphisa početkom prošle godine, došao pobijedivši u finalu talijanskog predstavnika Andreasa Seppija (28), 26. tenisera svjetskog poretka.

Nekad prvi teniser svijeta stigao je do 31. naslova u karijeri nakon svega 72. minute igre. U drugom je međusobnom susretu protiv Seppija Amerikanac upisao i drugu pobjedu, a bilo je glatkih 6-3, 6-2 za Roddicka koji je malih problema imao samo tokom prvog seta.

Već je u prvom servis gemu Talijan oduzeo početni udarac Amerikancu, ali je istom mjerom uzvratio 33. igrač svijeta već u sljedećem gemu. Nanizao je Roddick pet gemova i servirao za prvi set (5-1) kada je Talijan napravio break po drugi i posljednji put u meču.

Poveo je Seppi s 1-0 i u drugom setu, ali je Amerikanac, baš kao i u prvom, nanizao pet gemova i odjurio do vodstva 5-1. Nakon što je Talijan zadržao tek treći svoj servis (od osam) u meču za 5-2, Roddick je bez ikakvih problema zaključio priču odserviravši za 31. naslov u karijeri i 601. pobjedu na ATP Touru.

Amerikanac je u konačnici osvojio 19 poena više od Talijana (64-45) kojeg je očito dvostruki program u petak dosta iscrpio, pa nije bio u stanju pružiti svoj najbolji tenis koji ga je doveo do finala.

ATP Eastbourne, finale:

Roddick (6) - Seppi (3) 6-3, 6-2