Tenis
40

Andy Roddick gurnuo Đokovića i htio ga udariti

Klix.ba
Andy Roddick i Novak Đoković (Foto: AFP)
Andy Roddick i Novak Đoković (Foto: AFP)
Bivši teniser Andy Roddick priznao je da je ušao u fizički obračun sa danas najboljim teniserom svijeta Novakom Đokovićem. Dogodilo se to 2008. godine na US Openu.

Na samom početku njegove karijere, Đokovića su mnogi smatrali kraljem drame. Često je propuštao mečeve zbog, kako je tvrdio, povreda. Tokom US Opena 2008. godine dva puta je tražio ljekarsku pomoć u meču protiv Tomyja Robreda, kojeg je pobijedio u pet setova.

Njegov sljedeći protivnik je bio Andy Roddick, američki teniser koji nije propustio priliku da izazove Srbijanca tokom konferencije za novinare uoči četvrtfinala.

"Šta mu je sada? Leđa, kuk, grčevi, ptičija gripa ili SARS", pitao je Roddick kada su mu rekli da je Đoković dva puta tražio ljekarsku pomoć u meču.

Meč je odigran dva dana nakon te konferencije za medije. Đoković je pobijedio, i to na Roddickovom tlu, a američka publika ga je dočekala zvižducima.

Današnji prvi teniser svijeta je nakon meča, na konferenciji za medije, uzvratio svom protivniku.

"Andy je kazao da sam imao 16 povreda, no očigledno da nisam. Drago mi je da sam igrao protiv Roddicka na njegovom omiljenom terenu i zato je ova pobjeda iziskivala mnogo truda", kazao je Đoković dodavši da je zbog Roddicka publika bila protiv njega i mislila da on folira.

Očito da su te riječi povrijedile američkog tenisera.

"Otišao sam u svlačionicu nakon meča, gdje se dogodio incident s jednim igračem. Neću reći kojim, mogu reći samo da se rimuje sa Šmovak Šmoković. Dogodilo se to na jednom US Openu. Pričao sam gluposti prije meča, a on je izašao i 'istresao me iz gaća', baš kao što je i želio, a onda je i on počeo priču. Čim je ušao u svlačionicu zaletio sam se na njega i gurnuo ga uz ormariće. No, onda sam shvatio da je njegov trener malo veći od Donovana McNabba, a iza sebe sam vidio svog trenera koji je visok blizu 173 centimetra i težak manje od 60 kilograma te može bježati između kišnih kapi, pa sam odustao od svoje namjere", ispričao je Roddick za Fox Sports 1.

O tome, sve do danas, niti jedan od tenisera nije pričao, već bi, kada se sretnu, sportski pružali ruku.

Sljedeći put Đoković i Roddick su se susreli u četvrtfinalu Australian Opena 2009. godine. Današnji prvi reket svijeta se povukao u četvrtom setu.

Podsjetimo, Roddick se od tenisa oprostio 30. augusta 2012. godine.