Šokantna autobiografija
0

VIDEO / Andre Agassi priznao da je uzimao drogu

Totalsport
Autobiografija američkog legendarnog bivšeg teniskog šampiona Andrea Agassija koja će se 9. novembra naći u američkim knjižarama, sadrži i priznanje o svjesnom konzumiranju droge.

Londonski Times jedan je od svjetskih medija koji je objavio na svojoj web stranici nekoliko odlomaka iz Agassijeve autobiografske knjige "Open: An Autobiography", u kojoj je osmerostruki osvajač Grand Slam turnira i pobjednik na sva četiri najveća svjetska turnira, priznao svjesno konzumiranje kristalnog metamfetamina, sintetičke droge koja brzo izaziva ovisnost, 1997. godine!

Agassi je tada pao na doping testu, a u pismu objašnjenja ATP-u poslužio se, kako sam priznaje, serijom laži, te je naveo da je spomenutu supstancu konzumirao slučajno, odnosno zabunom...

Agassi je u knjizi objasnio kako je drogu konzumirao u razdoblju kada se jako mučio s padom forme. Te je godine zbog povrede zapešća odigrao samo 24 meča, te je sezonu završio na 122. mjestu ATP liste, a u oktobru je pao na 141. mjesto. Isto tako, mučile su ga dvojbe oko braka s glumicom Brooke Shields s kojom se vjenčao u aprilu 1997. godine, a rastao tačno dvije godine kasnije. Na Roland Garrosu 1999., započeo je romansu s današnjom suprugom, proslavljenom bivšom njemačkom teniserkom Steffie Graf. Oboje su bili pobjednici Roland Garrosa 1999. godine...

Agassi spominje da mu je metamfetamin ponudio jedan od njegovih asistenata, kojeg oslovljava samo sa ''Slim''.

  • Želiš li ''otići u visine'' zajedno sa mnom, upitao me Slim. Kako? Evo, uz pomoć kristalnog kristalnog metamfetamina, osjećat ćeš se kao Superman! Poslagao je manju gomilu praha na stol, ''prerezao'' to i ušmrkao. I ja sam malo ušmrkao i zamislio se nad posljedicama. Osjećaj? Na trenutak neizmjerna tuga, a onda me preplavio val euforije, koji je izbacio iz moje glave sve negativne misli. Nikada se nisam osjećao tako živ, nikada nisam osjetio takvu energiju. Odjednom sam dobio veliki poriv za čišćenjem kuće - opisuje, između ostalog, Agassi nesretne trenutke svoje karijere i svog života.

Američki zakoni za posjedovanje te droge predviđaju maksimalnu kaznu od pet godina zatvora. Jasno je da bi Agassijeva karijera bila okončana puno brže od 2006. godine, kada se oprostio od aktivnog bavljenja tenisom, samo da je bio uhvaćen u svom prijestupu.

No, danas, naravno, jako žali zbog svog postupka. Agassi je sretno ''preživio'' postupak koji se tada vodio protiv njega zbog pada na doping testu, služeći se mnogim lažima

  • Vrhunac laži bio je kada sam u pismu ATP-u napisao kako sam slučajno konzumirao zabranjenu supstancu. Naravno, osjećao sam se posramljeno i sam sebi obećao da je to moja zadnja laž. ATP je zaključio slučaj i odbacio optužbe protiv mene.

ATP zasad još nije ponudio nikakav komentar ovog slučaja...