US Open
62

Američka tinejdžerka Coco Gauff fantastičnim preokretom osvojila prvu Grand Slam titulu

D. P.
Gauff tješi Sabalenku nakon finala (Foto: EPA-EFE)
Gauff tješi Sabalenku nakon finala (Foto: EPA-EFE)
Mlada američka teniserka Coco Gauff napravila je noćas uspjeh karijere osvojivši US Open, svoju prvu Grand Slam titulu od mnogo, koliko joj se prognozira.

Šesta teniserka svijeta savladala je najbolju u ovom trenutku na WTA Touru, Bjeloruskinju Arinu Sabalenku nakon velikog preokreta rezultatom 2:1, po setovima 2:6, 6:3 i 6:2.

Sabalenka, koja je važila i za favoritkinju u ovom duelu, dominantno je krenula po svoju drugu ovogodišnju Grand Slam titulu. Bjeloruskinja je sjajnom ofanzivom došla do vodstva osvojivši prvi set rezultatom 6:2.

Činilo se tada da mlada Amerikanka nema odgovor na igre Bjeloruskinje. U drugom setu vidjeli smo naznake preokreta. Gauff je počela otežavati poene Sabalenki i vraćala je sve silovite udarce poput "zida".

U četvrtom gemu Gauff pravi break za povratak u meč i poravnanje u setovima.

Sabalenka više nije imala rješenje. Treći set u potpunosti je pripao Gauff koja je tjerala Bjeloruskinju na ofanzivu i promašaje. Sabalenka je pokušavala razornim udarcima, što je krasi od početka karijere, ali je pogađala sve manje i izgubila je ovaj meč. Čini se da je u ključnim trenucima birala pogrešnu taktiku kada servisi i napadi iz igre nisu prolazili.

Tako je Gauff u suzama došla do najvećeg uspjeha u karijeri, prve Grand Slam titule. Zanimljivo, to je 18. različita osvajačica Grand Slam titule kojoj je to i prvi trofej od 33 zadnja Grand Slam turnira, što dovoljno govori o tome da danas nemamo nijednu teniserku koja u kontinuitetu osvaja turnire.