Tenis
25

Alen Salibašić, perspektivni teniser iz BiH, niže uspjehe i u SAD-u

Klix.ba
Alen Salibašić jedan je od mladih i perspektivnih tenisera u SAD-u. Tek je završio koledž, a trenutno je rankiran na 40. mjestu u SAD-u za tenisere njegovog uzrasta.

Sljedećeg vikenda Salibašić će učestvovati na završnom NCAA turniru što će biti njegovo drugo pojavljivanje na ovom prestižnom takmičenju.

Salibašić je jedan od najuspješnijih tenisera u historiji Drake Senior koledža. Na kraju svoga školovanja kaže kako želi otići sa stilom.

"Dat ću sve od sebe kako bih ostvario još koju pobjedu", rekao je Salibašić za američke medije.

Salibašić nije samo uspješan sportista. Svoje školovanje završio je diplomiravši biznis i finansije visokom ocjeno 4.0, a prošle godine je osvojio i prestižno priznanje NCAA Elite. Inače, ovo priznanje se dodjeljuje studentima američkih koledža koji uspješno kombiniraju postizanje vrhusnskih rezultata u sportu i u akademskom radu.

No, Alen nije bio tako uspješan od samog početka. Kada je dolazio u Des Moines kaže kako nije znao ni kako se izgovara naziv ovog grada. Nakon teškog perioda prilagođavanja ipak je uspio da postane jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji.

Salibašić je porijeklom iz BiH. Našu zemlju je napustio sa 17 godina, a teniska karijera ga je odvela u Des Moines u SAD-u. Kao član Teniskog kluba Zmaj od Bosne Alen je bio višestruki juniorski prvak BiH.

Nakon završenog koledža planira upisati prestižni univerzitet Princeton. Ipak, ostat će vezan i za svoj koledž tako što će biti asistent trenerima.