"Open bosna 2011"
0

Aldin Šetkić prvi nosilac

FENA
Aldin Šetkić (Foto: Teniski savez BiH)
Aldin Šetkić (Foto: Teniski savez BiH)
Na terenima Teniske akademije Head u Hotonju - Vogošća u utorak, 10. maja, počinje 8. međunarodni teniski ITF turnir iz Futures serije "Open Bosna 2011."

Za prvog nosioca, 10.000 dolara vrijednog turnira, postavljen je bh. teniser Aldin Šetkić, koji na ATP listi zauzima 382. mjesto.

U glavnom dijelu turnira uvrštena su još dva bh. igrača - Ismar Gorčić (744.) i Damir Džumhur (1071.), dok je nastup Mirze Bašića (369.) i Zlatana Kadrića pod upitnikom.

U kvalifikacijama koje su počele u petak i igraju se do ponedjeljka nalazi se još sedam bh. tenisera.

Po riječima predsjednika Organizacionog odbora Emira Kadrića turnir je prilika za afirmaciju mladih igrača, posebno onih iz naše zemlje, koji će imati mogućnost da osvoje bodove za svjetsku ATP listu. Pobjednik turnira dobit će 16, a poraženi finalist 12 ATP bodova.

Na turniru učestvuju igrači rangirani između 382. i 1500. mjesta na ATP listi iz 23 zemlje.

Na dosadašnjim turnirima "Open Bosna" nastupli su igrači iz samog vrha svjetskog tenisa - Novak Đoković i Marin Čilić, zatim Ivan Dodig, Ilija Bozoljac, Grega Zemlja itd.

Turnir se završava 15. maja, kada su na programu finalni mečevi u dublu i singlu.

BiH je ove sezone domaćin ukupno pet turnira iz Futures serije. Nakon turnira u Doboju, koji je u toku, te predstojećeg u Sarajevu, turniri će se još igrati u Brčkom, Prijedoru i Kiseljaku.