"Mučenje, a ne sport"
10

Alcaraz na udaru zbog događaja na kojem se pojavio nakon poraza na US Openu

D. P.
Alcaraz u prvom redu tribina na borbi bikova (Foto: Twitter)
Alcaraz u prvom redu tribina na borbi bikova (Foto: Twitter)
Jedan od najboljih tenisera današnjice Carlos Alcaraz našao se na udaru PETA-e, organizacije koja se zalaže za zaštitu životinja, zbog posjete borbi bikova u Španiji.

Nakon što je izgubio u polufinalu US Opena od Daniila Medvedeva, svjetski teniser broj dva vratio se kući i snimljen je kako sudjeluje na takmičenju u borbi bikova u svojoj Španiji.

Alcaraz se pojavio na koridi koja se 11. septembra održala na Plaza de Toros de la Condomina u Murciji, a to mu je donijelo žestoke kritike sa svih strana.

Prva se oglasila PETA, organizacija koja se zalaže za zaštitu životinja, koja ga je javno prozvala. Poručili su da je Alcaraz dio događaja koji uključuje mučenje životinja i krvoproliće. Pozvali su ga da da svečanu zakletvu da nikada više neće sudjelovati na sličnim događajima.

"Tenis je sport, zlostavljanje životinja nije, Carlose. Prestanite podržavati borbe s bikovima. To je mučenje, a ne kultura. Nema ničega zabavnog u ubadanju i mučenju životinja. Većina mladih ljudi u Španiji odbacuje borbe s bikovima kao krvavi sport. Molimo vas da ne podržavate borbe bikova i obećate da nikada više nećete prisustvovati nijednoj borbi", stoji u objavi PETA-e na društvenim mrežama.

Alcaraz je u svoju Španiju stigao na odmor. Umjesto nastupa u Davis Cupu za svoju reprezentaciju, odabrao je odmor i predah nakon neočekivanog poraza u polufinalu US Opena. Iskoristio je vrijeme da posjeti nešto što je tradicija u ovom dijelu Španije, ali je na kraju ostao osramoćen na društvenim mrežama zbog toga.