Tenis
0

Agassi: Šokiran sam i tužan zbog Armstrongovog priznanja

Totalsport
Andre Agassi
Andre Agassi
Nekad najbolji svjetski tenise Andre Agassi (42) priznao je kako je ostao šokiran priznanjem osramoćenog bicikliste Lancea Armstronga o njegovom sistemskom korištenju dopinga tokom karijere.

Dugi niz godina osvajač osam Grand Slam naslova bio je uvjeren u Armstrongovu nevinost.

"Moja je reakcija bila ista kao i svačija. Bio sam šokiran, osjetio sam težinu u želucu, tugu, razočarenje. Mislim da je zapravo ljutnja prava riječ", rekao je Agassi novinarima u Melbourne Parku.

"Ja sam sigurno bio jedan od onih koji mu je bezrezervno vjerovao dugo vremena. Misao da nisam u pravu mi je bila nepojmljiva", dodao je penzionisani teniser koji je 2007. godine zajedno uz Armstronga bio jedan od suosnivača udruge "Sportisti za nadu" koja je educirala profesionalne sportiste kako prikupiti novac za dobrotvorne svrhe.

Sam Agassi, koji je priznao rekreativno uzimanje droge u svojoj autobiografiji "Open" misli da je tenis relativno čist od droge i sumnja da bi se bilo ko mogao provući neuhvaćeno i nekažnjeno za sistematsko dopingovanje poput Armstronga.

"Tenis je sport u kojem ne bih znao kako se izvući s takvom razinom varanja. Potkraj karijere kontrole su bile skoro na sedmičnoj bazi, urin, krv, kao i testiranje izvan takmičenja. Ne znam koliko se sve promijenilo, ali ako je ostalo na istom nivou, onda je to dobro".