Tenis
0

Agassi i Navratilova najavili oproštaj na US Openu

FENA
Na teniskim terenima Flushing Meadows u New Yorku u ponedjeljak će početi posljednji ovogodišnji Grand Slam turnir - US Open.

Na turniru, s nagradnim fondom 15,5 miliona eura, u pojedinačnoj konkurenciji titulu će braniti prvi igrač svijeta Švicarac Roger Federer, dok kod teniserki neće igrati lanjska pobjednica Belgijanka Kim Clijsters koja je otkazala nastup zbog povrede.

Prva nositeljica ženskog dijela bit će pobjednica Australian Opena i Wimbledona Francuskinja Amelie Mauresmo.

Pored Francuskinje i Amerikanke Lindsay Davenport, među favoritkinje se još ubrajaju pobjednica Roland Garrosa Belgijanka Justine Henin-Hardenne te Ruskinja Marija Šarapova, koje su postavljene za drugu i treću nositeljicu.

U konkurenciji tenisera na kladinicama najveće šanse daju se prvom reketu svijeta i prvom nosiocu Rogeru Federeru. Pobjednik ovogodišnjeg Wimbledona i Australian Opena pokušat će da svojoj zbirci doda treći uzastopni naslov na US Openu.

Federer će nakon 1968. imati priliku da postane treći igrač koji je tri puta uzastopno slavio na US Openu. Prije njega to je uspjelo samo Johnu McEnroeu (1979-1981) i Ivanu Lendlu (1985-1987).

Jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg US Opena jeste da će nastupiti pet nekadašnjih šampiona na turnirima za Grand Slam, koji neće biti među nosiocima: dvostruki pobjednik US Opena Amerikanac Andre Agassi (1994. i 1999.) i njegova zemljakinja Serena Williams (1999. i 2002.), pobjednik US Opena iz 2000. Rus Marat Safin, pobjednik Roland Garrosa 1998. Španac Carlos Moya i šampion Australian Opena prije četiri godine Šveđanin Thamas Johansson.

Veliku pozornost medija privlači 36-godišnji Amerikanac Andre Agassi, koji je najavio oproštaj od teniskih terena. O jednom od najboljih igrača u posljednje dvije decenije dovoljno govori njegovih 60 pojedinačnih turnirskih pobjeda, među kojim je sedam Grand Slam titula.

Od aktivnog igranja će se na US Openu oprostiti još jedna legenda - Čehinja s američkim putnim listom Martina Navratilova. Ona će 18. oktobra proslaviti 50. rođendan. Nedavnom pobjedom u paru s Ruskinjom Nadjom Petrovom na WTA turniru u Montrealu osvojila je 176. turnir u dublu, koliko ih ima u pojedinačnoj konkurenciji, čime je uvjerljivo najuspješnija teniserka svih vremena.