ATP Bangkok
0

53. igrač svijeta iznenadio Nadala pobjedom

Totalsport
Guillermo Garcia-Lopez (Foto: AP)
Guillermo Garcia-Lopez (Foto: AP)
Španski teniser Guillermo Garcia-Lopez (27), 53. igrač ATP liste, izborio je fantastičnu pobjedu nad sunarodnjakom Rafaelom Nadalom u polufinalu turnira u Bangkoku.

Slavio je Garcia-Lopez 2-6, 7-6(3), 6-3 nakon dva sata i 45 minuta igre zahvaljujući sjajnoj vlastitoj igri. Agresivnošću je nastojao ne prepuštati inicijativu tri godine mlađem sunarodnjaku, najboljem teniseru današnjice i prvom nositelju turnira, a ono malo prilika što mu je Nadal pružio majstorski je iskoristio.

Njegovu iznimnu koncentraciju - kao i neuobičajenu dekoncentraciju Nadala, premda prvi igrač svijeta uopće nije igrao loše - dokazuje činjenica da je uspio spasiti čak 24 (od 26) break-lopte tokom meča.

Garcia-Lopez dizao se, međutim, kako je meč odmicao, pa tako Nadalu u odlučujućem, trećem setu nije dozvolio niti jednu break-loptu. Svoju jedinu u cijelom meču realizirao je pri 40-30 vodstvu na Nadalov servis u četvrtom gemu trećeg seta povevši 3-1. Svoj je servis impresivno održao do kraja.

Najviše je prilika za break, čak 16, Nadal propustio u drugoj dionici seta, u kojem nije bilo breakova. U 13. je igri Garcia-Lopez zablistao punim sjajem nakon što mu je pri prvom poenu Nadal poklonio poen neforsiranom greškom. Poveo je 3-0, pa potom i 5-2, da bi u osmom poenu i drugi put minibreaknuo suparnika. Odservirao je kasnije sigurno za 7-3.

Nadal je izgubio prvi meč nakon devet uzastopnih pobjeda. Sedam prvih u seriji ostvario je na US Openu, na kojem je osvojio deveti Grand Slam naslov i ušao u povijest kao sedmi teniser s kompletiranim Grand Slamom.

Također, Garcia-Lopez uspio je u glavnom tajlandskom gradu dobiti svog sunarodnjaka prvi put u njihovom trećem meču.

U finalu će igrati protiv Finca Jarkka Nieminena, koji je u prvom polufinalnom meču nadigrao Nijemca Benjamina Beckara 6-3, 6-2. Obojica će se boriti za drugi naslov u karijeri. U jedinom njihovom dosadašnjem meču slavio je dvije godine stariji Finac.

ATP Bangkok, polufinale:

Garcia-Lopez – Nadal (1) 2-6, 7-6(3), 6-3 Nieminen – Becker 6-3, 6-2