sport
243

Teakwando prvak Emir Kaljanac se sprema za Evropsko prvenstvo

Piše: Edin Isanović
Emir Kaljanac (17) član je Takewondo kluba Novi Grad iz Sarajeva. Standardni je reprezentativac BiH. Ovom sportom bavi se deset godina, a u dosadašnjoj karijeri osvojio je 64 medalja. Od toga 27 zlatnih, 14 srebrenih i 23 bronzane. Nosilac je crnog pojasa 1. dan. Borac je u usponu i njegov vrhunac se tek očekuje.
Posljednju godinu dana Kaljanac korača stazama uspjeha. Tako je prvo u septembru prošle godine na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Kiseljaku osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 59 kg.

Akutelni balkanski prvak u aprilu ove godine na Evropskom prvenstvu u Gentu, u izuzetno jakoj konkurenciji, stigao je do bronze (u kategoriji do 63 kg). Također, on je aktuelni juniorski i seniorski prvak BiH.

Nije krio zadovoljstvo urađenim u posljednjih godinu dana.

"Sagledavajući dosadašnji učinak, mogu reći da sam itekako zadovoljan. Nažalost, bilo je nekih nastupa gdje sam objektivno mogao i trebao pokazati više, ali ne treba se previše vraćati unatrag", rekao je Kaljanac za Klix.ba.

Kako ističe u narednom periodu čekaju ga velika iskušenja na borilištima. Ipak, želi prezentirati nove elemente za priču.

"Trenutno se spremam za Balkansko prvenstvo koje će se 7. i 8. septembra održati u Baru. To će biti dobra provjera za mene, jer ću nakon toga učestvovati na Evropskom prvenstvu za juniore koje se od 23. do 30. septembra organizuje u Portugalu. U proteklom periodu naporno sam radio čak i kada su bile visoke temperature. Osim treninga taekwondoa, vježbam u teretani i na atletskoj stazi. Vjerujem da na nadmetanju u Crnoj Gori mogu doći do medalje koja će mi donijeti dodatno samopouzdanje i optimizam pred kontinentalno takmičenje", zaključio je ovaj nadareni sportista koji se zahvalio svojim trenerima, Belmiru Berberoviću i Harisu Husiću.