sport
69

Tavla dobila krovnu kuću: Ona je kao šah i ne igra se samo u BiH

Piše: I.P.
(Foto: Tavla.ba)
Backgammon ili tavla, kao najstarija igra na svijetu, do nedavno nije imala organiziran međunarodni savez, ali sada je pored nove evropske federacije održano i prvo prvenstvo.

Na Prvom evropskom ekipnom prvenstvu u backgammonu za nacionalne reprezentacije, koje je održano u Dubrovniku od 26. do 28. septembra, reprezentacija BiH je osvojila šesto mjesto. Pobjednik prvenstva je reprezentacija Danske koja je u finalu savladala reprezentaciju Austrije rezultatom 3:1.

"Morate znati da mnogi griješe što misle da je tavla nastala u Bosni i Hercegovini i da se ona igra samo ovdje. Ljudima trebamo otvoriti oči – ona se igra svugdje u svijetu. Čak štaviše, mi igramo 'pogrešnu igru' – backgammon je igra koja se igrala na prvenstvu, to je viši nivo tavle. Tako da smo mi na prvenstvo došli nespremni. Ja sam znao o čemu se radi, ali drugi nisu. To je kao da se za prvenstvo u nogometu pripremate igrajući mali nogomet", objašnjava za Klix.ba Draženko Vučina, predsjednik Tavla saveza BiH.

Nacionalni tim Bosne i Hercegovine je nastupio u sastavu Draženko Vučina (klub "Zrinjski-Givova" - Mostar), Ramiz Zaimović ("Policajac" - Mostar), Vlado Zirojević ("Zar" - Sarajevo), Rusmir Jamaković (Jablanica), Hilmo Vrce ("Bjelopoljac,grad" - Mostar), i Osman Traljo ("Šajna" - Fojnica).

Istovremeno sa odvijanjem Prvenstva, održana je i Osnivačka skupština Evropske bekgemon federacije (EUBGF). Uz delegaciju Tavla saveza u Bosni i Hercegovini (TSBiH), osnivači nove federacije su odgovarajući nacionalni savezi Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Islanda, Mađarske, i Norveške.

"Ideja o evropskoj federaciji nastala je kad smo lani svi zajedno posmatrali izvlačenje za Svjetsko prvenstvo u nogometu. Tada smo u Zagrebu bili sa Norvežanima, Dancima, Hrvati i mi iz BiH, a iz Grčke, Italija i Austrije dobili smo pismenu potvrdu da žele federaciju. Ta priča je nastavljena i u Dubrovniku je nedavno sve potpisano i dignuto na viši nivo", rekao je Vučina.

U objašnjenju Saveza, cilj EUBGF-a je razvoj, unapređenje, širenje i promovisanje tavle prema načelima olimpizma i pravilima sporta te ojačanje veza između nacionalnih saveza.

"Tavla je prepopularna u BiH, ali joj se daje malo medijskog prostora. Mostar, Sarajevo, Konjic, Jablanica i Bihać su mjesta gdje je tavla razvijena – a to su mjesta gdje su nekada davno bili razvijeni hamovi", objašnjava Vučina.

Ova se igra igrala još u Perzijskom Carstvu, za nju se koristi ploča s 24 polja na kojoj svaki igrač ima po 15 figura. Figure se pomiču zavisno o brojevima na kockicama.

Tavla nije "društvena igra", već se slično kao u šahu nakon svakog bacanja kockica igrač mora odlučiti koje će figure odigrati i na koji način. Uz to na umu mora imati i moguće buduće poteze protivnika.

Cilj je izaći s ploče sa svih 15 figura, prije nego što to uradi protivnik.

"Tavla je umna, kreativna igra. Slična je šahu i ona spada u kategoriju sporta", zaključio je Vučina.