U granicama mogućnosti
0

Tarik Omeragić i Edin Branković nastupili na Svjetskom kupu u brzom klizanju

K. H.
Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić i Edin Branković, nastupili su na Svjetskom kupu u Dordrechtu (Nizozemska) od 25. do 28. novembra 2021. godine, koji je bio četvrti, ujedno i posljednji kvalifikacioni za odlazak na Olimpijske igre 2022.

Oba naša reprezentativca klizala su u granicama svojih trenutnih mogućnosti. Tarik je imao dobar nastup na 500 metara, gdje je ponovo oborio državni rekord, koji je postavio na prvom Svjetskom kupu u Kini.

Taj rekord sada iznosi vrijednih 0:42.587, što je bilo dovoljno za plasman na 50. mjesto. Na 1.500 metara, u izuzetno jakoj konkurenciji, bio je 58. ali nije uspio ući u završni krug takmičenja i ponoviti uspjeh iz Mađarske, gdje je bio na 32. mjestu.

Kad se saberu svi rezultati s četiri Svjetska kupa, Tarik je u ovoj disciplini bio blizu plasmana među 36 najboljih brzoklizača svijeta koji su se kvalifikovali za nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2022. godine. Na 1.000 metara zauzeo je 77. mjesto.

Na 1.000 i 1.500 metara Edin Branković je bio 61., dok je na 500 metara zauzeo 75. mjesto.

"Bez obzira na sve, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine zadovoljan je sa nastupom naših reprezentativaca, a posebno na promociji i dostojanstvenom odnosu prema sportu i državi koju predstavljaju.

Veliki je uspjeh izboriti nastup na najjačim takmičenjima i ravnopravno se nositi sa najboljim brzoklizačima svijeta koji imaju obezbijeđene sve uslove za pripreme od svojih država, između ostalog stalan i značajan budžet za pripreme i nastupe, s kompletnim pratećim timom, besplatno i neograničeno korištenje ledene plohe, opremu itd, dok naši reprezentativci nemaju ništa od toga, ni minimum uslova za ozbiljne pripreme.

U Olimpijskom gradu nema ni ledene plohe, niti naznaka da će je i biti.

Podsjećamo da je ledena dvorana Zetra nakon obnove 1999 .godine od Predsjednika MOK-a namjenjena sportistima Bosne i Hercegovine.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine u januaru iduće godine očekuje nastupi naših reprezentativaca na dva Evropska i jednom Svjetskom prvenstvu. Mi ćemo učiniti sve da našim takmičarima, zbog nedostatka podrške, ne bude uskraćena mogućnost nastupa", poručili su iz Saveza.